Европейският съвет реши да започне преговори за членство с Украйна и Молдова.

Новината съобщи председателят на институцията Шарл Мишел в „Х“.

Това се съдържа в заключенията, приети в първия ден от срещата на върха на ЕС в Брюксел.

Същевременно Европейският съвет дава статута на кандидат-член на Грузия.

Ще започнат преговори и с Босна и Херцеговина, но под условие. А то е изпълнението в необходимата степен на критериите за членство. Лидерите призовават Европейската комисия да изготви доклад по въпроса до март 2024 г., за да бъде решено дали ще се взема такова решение.

ЕС е готов да приключи встъпителната фаза на преговорите за присъединяване с Република Северна Македони (РСМ) веднага, щом страната изпълни ангажимента си да завърши конституционните промени, посочени в заключенията на Съвета от 18 юли 2022 г., в съответствие с вътрешните си процедури. Европейският съвет призовава РСМ да ускори завършването на тези промени. Те предвиждат включването на българите като равноправни граждани на бившата югославска република.

„Това е ясен сигнал на надежда за техните народи и нашия континент“, написа Шарл Мишел.

Решения за започване на преговори за членство се вземат с пълно единодушие. Това обаче не е станало след сваляне на унгарското вето. А премиерът Виктор Орбан е напуснал стаята, за да позволи вземането на единодушно решение, твърдят анонимни дипломати, присъствали на разговорите. Те изтъкват, че това станало по "предварително договорен и конструктивен начин".

Вчера Европейската комисия отблокира 10,2 милиарда евро от еврофондовете за Унгария, замразени заради проблеми с върховенството на закона. Очевидно това имаше за цел да накара Будапеща да преосмисли позицията си.

Началото на Европейския съвет днес обаче далеч не бе обещаващо. При пристигането си Орбан заяви, че няма шанс за започване на преговори, ако някой не е изпълнил критериите. Унгарският премиер очевидно визираше Украйна.

Час след огласяването на решението Орбан потвърди в "Х", че самият той продължава да бъде против преговори с Украйна.

"Започването на преговори за присъединяване с Украйна е лошо решение. Унгария не участва в решенеето", написа той.

Взетото решение като че ли ще доведе до това, че Европейският съвет ще приключи още утре. Очакванията бяха, че срещата на лидерите на страните от ЕС може да продължи и през уикенда, че дори до Коледа. Заради многото спорни въпроси.

Най-важният от тях е подкрепата за Украйна, на която се противопоставяше Унгария. Друг спорен въпрос е средносрочната актуализация на европейския бюджет. Всяка страна членка има свое мнение по въпроса къде трябва, и къде не трябва, да бъдат орязвани средствата.

„Политико“ видя знак за продължителен Еврпопейски съвет в обедното меню на лидерите. Сред сервираните ястия имало и сладки италиански хлебчета, известни като панетоне. На Апенините те се ядат по Коледа.

Вероятно обаче лидерите ще се приберат съвсем скоро в страните си.