При обявяването на енергийна криза държавите от ЕС ще имат възможността за допълнително намаляване на цените на електроенергията за уязвими клиенти и клиенти в неравностойно положение въз основа на действащата директива за електроенергията.

Това предвижда споразумение, постигнато днес между страните членки (Съвета) на ЕС и Европейския парламент за реформиране на структурата на пазара на електроенергия (СПЕ) в Съюза. Целта на реформата е цените на електроенергията да станат по-малко зависими от нестабилните цени на изкопаемите горива, да бъдат предпазени потребителите от скокове на цените, да се ускори внедряването на енергията от възобновяеми източници и да се подобри защитата на потребителите.

Предложението е част от по-всеобхватна реформа на СПЕ, която включва и регламент, насочен към подобряване на защитата на ЕС срещу манипулиране на пазара чрез по-добро наблюдение и прозрачност (REMIT).

Съзаконодателите се разбраха да предоставят на Съвета правомощието да обявява криза въз основа на предложение на Европейската комисия. Предварителното споразумение предвижда и критериите за обявяване на криза, свързани със средната цена на електроенергията на едро или рязкото увеличение на цените на електроенергията на дребно.

Съветът и ЕП се споразумяха също така да подсилят мерките, които трябва да бъдат въведени от държавите членки за защита на уязвимите и енергийно бедните клиенти. Те включват определение за енергийна бедност, придружено от позоваване на новата директива за енергийната ефективност, като се вземат подходящи мерки.

Предварителното споразумение трябва да бъде одобрено и официално прието от двете институции.

"Постигането на споразумение е чудесна новина, тъй като това ще спомогне за още по-значимо намаляване на зависимостта на ЕС от руския газ и ще стимулира енергията от източници, различни от изкопаемите горива, с цел намаляване на емисиите на парникови газове. Благодарение на това споразумение ще можем да стабилизираме дългосрочните пазари, да ускорим внедряването на възобновяеми енергийни източници и енергийни източници, различни от изкопаеми горива, да предлагаме електроенергия на по-достъпни цени за гражданите на ЕС и да повишим конкурентоспособността на промишлеността.“

Така коментира събитието третият испански вицепремиер Тереса Рибера, която е и министър на екологичния преход. До края на годината Испания е ротационен председател на Съвета на ЕС.