Бабата на детето, чиято история вчера потресе цяла България - Елена Костова твърди, че многократно е подавала сигнали за нечовешките условия, в които живее 7-годишната ѝ внучка.

Тя цитира днес пред Нова тв сигналите си до полицията, датиращи още от 2021 г.

Вчера историята буквално избухна, но чак след като местен човек се е свързал с големите телевизии. Пред БНТ наблюдаващият прокурор Веселин Тодоров призна, че конкретният сигнал е подаден преди точно една седмица, т. е. - миналата сряда.

От репортаж на БНТ стана ясно, че изключително голям кръг от хора знаели за случващото се - включително момиченцето се оплаквало в училище. Но там решили, че може и да преувеличава... 

„Аз съм подавала сигнали още от началото”, подчерта днес бабата.

Жената разказва, че е посещавала семейството всеки месец, за да вижда внучката си. При едно от посещенията ѝ направило впечатление, че детето е искало да отиде при нея, но другата му баба започнала да го бута да влезе в постройка близо до къщата.

„Разбрах, че детето се държи там. Подадох сигнали в полицията, че детето е тормозено”, твърди Костова.

Засега се очертава версия, че детето трайно е преживявало с мишки и на къшей хляб в запуснатото и неотоплено помещение, което е ползвано преди за курник.

Жената твърди, че се е обръщала към всички институции. Твърди още, че социалните работници са ѝ отговорили, че детето не е в риск.

„Социалните ми се обадиха, че детето е много добре. Къщата действително е обзаведена”, разказа тя и уточни, че семейството е показвало къщата на социалните, докато на практика детето е живеело в кокошарника.

"При тези проверки сме констатирали, че семейството живее в много добри битови условия. Там, където е открито детето от органите на реда, сме ходили и сме видели помещението, което има сложени автомобилни гуми на две места и друго абсолютно нищо. Детето беше в къщата, в много добри битови условия, в две спални помещения с допълнително легло, с вещите и дрехите, заедно с много играчки", обяснява пред телевизията Нели Дахнева, социален работник.

Според твърдения на бабата на момичето, половинката на дъщеря ѝ не позволявал да има комуникация между тях. „Те тръгват към мен, той ги връщаше. Нямам никакъв допир с тях”, обяснява още Костова.

Заради настоятелните сигнали, тя получила... ограничителна заповед.

Пред Нова тв властите уточняват, че детето е в добро състояние и отново е на училище. 

Детето било е активно в уроците, здраво и не е отсъствало. Споделяло пред педагозите и връстниците си, че е малтретирано.

"Ние констатирахме, че има някакъв проблем, но нещата, които самото дете изричаше, на моменти бяха противоречиви. Наистина се усъмнихме, видяхме, че нещата ескалират", разказа директорката на ОУ "Христо Ботев" в село Крушовица Дарина Стоянова.

Агенцията за закрила на детето и Регионалното управление по образованието започват проверка на училището. Инспекцията там е в ход от вчера. Изискват се всички документи, ще се разговаря с целия персонал, ще се провери и дали длъжностните лица са изпълнили задълженията си по тежкия казус. Работи се в синхрон с останалите институци, съобщиха от Регионалното управление по образованието във Враца