Скандал с дарения разтърси управляващата японска Либерално-демократическа партия ЛДП: твърди се, че влиятелна група в продължение на години е укривала данъци в размер на милиони евро. 

След разкриването на черните каси на управляващата партия няколко министри подадоха оставки в рамките на няколко часа. Оставки бяха получени и от второто, и третото ниво на правителството. Правителственият говорител Хироказу Мацуно, за когото се твърди, че не е декларирал повече от 60 000 евро, обяви на ежедневната си пресконференция не само собствената си оставка, но и много други, като заяви, че е получил оставките на министрите на вътрешните работи и комуникациите, министъра на земеделието, горите и рибарството, министъра на икономиката, търговията и промишлеността и специалния съветник на министър-председателя и ги е предал на министър-председателя.

Всички те принадлежат към най-влиятелното крило на Либералната демократическа партия, т. нар. фракция на Абе. Групата някога беше основана от дългогодишния министър-председател на Япония Шиндзо Абе, който беше застрелян по време на предизборна реч през 2022 г.

Премиерът Фумио Кишида обеща да прочисти партията от корупция:

"Ще поведем ЛДП като огнено кълбо, за да възстановим общественото доверие."

Като огнено кълбо - метафора, която бе подета от японските медии с предупреждението, че огненото кълбо може да изгори пръстите на Кишида и да се превърне в пожар. Прокуратурата в Токио създаде специален екип от 50 души за разследване на скандала с партийните дарения. Твърди се, че в продължение на много години длъжностни лица са се обогатявали и не са декларирали доходи.

В крилото на Абе прикриването очевидно е било системно, както призна вчера заместник-министърът на отбраната Хироюки Миязава. "Веднъж имаше указание от фракцията, че не е необходимо да се включват допълнителни средства в отчета за приходите и разходите", каза той по телевизионния канал "Нипон" и свободно призна, че и той не е мислил за нищо друго. или може да се каже също, че се е държал като трите маймуни: „Нищо не виждам, нищо не чувам, нищо не казвам“. Поговорка, която между другото произхожда от Япония. В телевизионното интервю Миядзава обясни, че е искал да бъде честен. Той се е питал дали всичко е наред.

"Но исках да повярвам, че е законно, защото се предполагаше, че е така от години".

По този начин не си създаваш врагове и можеш да запазиш работата си, очевидно е смятал заместник-министърът на отбраната. За него всичко е приключило засега. Твърди се, че само в групата на ЛДП "Абе" са останали недекларирани повече от три милиона евро. Но незаконните каси може да са и много по-големи, както сочат последните доклади, което означава, че седем министри и различни заместници вече са уволнени, откакто премиерът Кишида встъпи в длъжност през есента на 2021 г.