"Не, ДПС няма да вземе една трета" от регулаторите.

Това твърди съпредседателят на ПП Кирил Петков по бТВ в четвъртък сутрин. Преди седмица Десислава Атанасова от ГЕРБ обаче съвсем уверено заяви, че при разпределянето на местата в регулаторите една трета ще отиде за ДПС.

Петков беше доста по-неясен от Атанасова за начина на "подялба" на постовете. Само на няколко пъти повтори, че преговорите ще са мното сериозни, дълги и че няма просто решение.

"Регулаторите не са като ябълки, те имат различни тежести. В зависимост от самия орган. Преговорите ще са много сериозни, няма да има просто решение. Така ще бъде структурирано, никоя партия да няма монопол. В последните месеци стана взаимен контрол, което е много хубаво", обяви още той.

Петков, който преди дни заяви, че смята, че назначенията в регулаторите трябва да са политически, сега отново не даде ясен отговор дали стои зад тези си думи.

"Продължавам дори за себе си да се двоумя кой е правилният подход. От една страна съм сигурен, че котка в чувал не трябва да се пуска. Направихме това с НЗОК. В този момент качване на стандарта на номинациите трябва да е по-висок. Първо да имат експертизата и достатъчно обществено доверие. Най-опасното за мен е хора със скрити политически зависимости, по-добре да има ясна политическа отчетност, отколкото да не се знае кой отговаря за него", каза днес той.

На въпрос, ако шеф на регулатор е майка на депутат от ГЕРБ, това какво назначение е, Петков отговори: "Там поне е ясно, отговорността там е на ГЕРБ".

"Регулаторите за мен ще бъдат огромен казус, очаквам битка там, не искам да влизам там, сега бюджетът и констутицията са ми много важни, за да отварям тази тема", каза още той.

"Това, което видяха избирателите, устремът, с който се борихме за подуправителя на НЗОК (завършила "битката" с неясния резултат, при който и управителят, и подуправителят на Касата бяха принудени да подадат оставка - бел ред.), ще има такъв за всеки един регулатор", обеща още.

"Т. нар. работна среща е много свеж формат"

"Не виждам символ в това, че Бойко Борисов е настанен в кабинет на Тодор Живков", каза той, попитан за новия кабинет в Партийния дом на Борисов, който в годините след промените беше бодигард на бившия т. нар. Първи.

По думите му отношенията с лидера на ГЕРБ са преминали на оперативно ниво.

„Т. нар. работна среща беше много свеж формат. Когато махнем политическото и заговорим за приоритетите, решенията се намират. Спряхме да говорим за позициониране, коя партия какво ще направи и се фокусирахме чисто оперативно. Взехме много важно решение – да не се опитваме да решаваме всички казуси едновременно, а казус по казус. До Нова година ще работим само по Конституцията и бюджета, всичко останало – след това“, показа се видимо доволен Петков.

"Ако конституцията не се случи, не виждам бъдеще за този парламент"

„Всички сме заложили много. Ако конституцията не се случи, не виждам бъдеще за самия парламент, Всичко се слага на масата за тази реформа и мисля ,че ще се случи“, коментира той по темата за промените в основния закон, някои от които срещат сериозни критики.

„Има текстове, които са спорни и докато Конституционният съд не реши, никой няма да знае. Те са повече в частта служебен кабинет. Искаме да има ограничение кой може да бъде премиер в служебен кабинет, но то да бъде достатъчно широко, така че да не иззима избора на президента“, допълни той.

Демонтажът на МОЧА

За демонтажа на Паметника на Съветската армия Кирил Петков каза, че хората не трябвало да го бъркат с мемориалите, които "почитат паметта на руските войници от освобождението от турското робство, нямат общо, а хората ги смесват".

"Фигурите се свалят от паметника, те ще бъдат въстановени. И ще бъдат поставени на място в София, където хората да могат да бъдат оставени спокойно да ги видят, но няма да са в центъра" , каза той.