Бойко Борисов и Кирил Петков се появиха в сряда за съвместно изявление след работна среща на ПП-ДБ и ГЕРБ, за да обявят поредица от взаимни договорки - сред които повече пари за култура, строителството на детската болница става приоритет, създаването на специално звено, което да контролира търговете за лекарства и т. н. По това време по наложила се през последните месеци традиция Борисов громи правителството и управляващото мнозинство, а малко след него в същия или още по-назидателен тон се изявява председателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски. Така днешното съвместно изявление на Борисов и Петков с обръщения "колега" и взаимно допълване промени този сценарий.

Огромен приоритет е изграждането на националната детска болница и тя трябва да стане реалност, обявиха и Петков, и Борисов. Предстоят срещи с експерти.

"Решихме, че ще направим координационно двоен контрол между Министерство на здравеопазването и НЗОК, така че всички търгове за лекарства да имат двоен контрол, да сме сигурни, че парите отиват наистина за лекарства, а не в некачествени обществени поръчки", обяви съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков.

По думите му това е много важно за всички хора, особено проблемите с онколекарствата трябва да отидат в историята.

"Бюджетът за култура ще бъде увеличен рекордно", каза още той.

И допълни, че от 387 милиона лв., ще скочи на 520 млн. лв.

"Слагаме културата като основен акцент в този бюджет, защото е приоритет за нашето управление", твърди той.

Преди дни обаче по повод протестите на културните дейци с искане за повече пари финансовият министър Асен Василев отсече, че това няма как да стане и че бюджетът е бил достатъчно увеличен.

Петков обяви още и че започват темата за модернизацията на службите. Ще се създаде специален център за киберсигурност, който за първи път да бъде финансиран, така че да има истинско противодействие срещу фалшивите новини, срещу атаките в интернет.

"Обединихме се в това независимо как преразпределяме разходите така, че да имаме основните приоритети сложени на масата - да не надхвърляме трите процента, защото еврозоната е наш общ приоритет и ще се борим тази година да бъдем точно в трите процента", каза още Петков. 

"Продължаваме да работим заедно и аз съм доволен, че това са приоритети, които отдавна ги говорим", показа се доволен той.

"Лидерските срещи ги превърнахме в работни“, каза Бойко Борисов.

"Важното е - решенията се взимат в комплект. И ДПС бяха на всички срещи. Данчо Цонев е в пряка комуникация по всички цифри с Асен Василев“, добави той.

 Малко по-късно се появи и Пеевски отделно, за да повтори вече съобщеното.