Новоизбраният премиер на Полша Доналд Туск ще положи клетва пред полския президент Анджей Дуда на 13 декември. Това съобщи в социалната мрежа "Екс"  ръководителката на канцеларията на Дуда - Гражина Игначак-Бандих, цитирана от БТА.

"По покана на президента Анджей Дуда, след гласуването в Сейма, се състоя среща с премиера Доналд Туск. Беше решено, че след като беше получен вот на доверие, полагането на клетва от новото правителство ще се състои в сряда на 13 декември в 9 ч. местно време в президентския дворец", поясни тя в "Екс".

По-рано днес предложеното от премиер в оставка Матеуш Моравецки правителство не спечели вот на доверие в Сейма и така бе връчен мандат за съставяне на ново правителство на Доналд Туск, припомнят световните агенции.

В неделя Туск обяви имената на министрите в проектокабинета си, който ще включва  неговата формация "Гражданска коалиция" (ГК) и още две формации - "Трети път" и "Нова левица", предаде ПАП. 

Лидери на ЕС приветстваха Туск

Висшите представители на Европейския съюз реагираха положително на предстоящата смяна на правителството в Полша, след като бившият опозиционен лидер Доналд Туск беше избран от парламента за следващ премиер на страната, предаде ДПА.

"Вашият опит и силната Ви привързаност към нашите европейски ценности ще бъдат ценни при изковаването на по-силна Европа", написа председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в "Екс".

Председателката на Европейския парламент Роберта Мецола написа, че настоящите предизвикателства ще бъдат преодолявани заедно. Тя добави, че очаква с нетърпение "да работим заедно за просперираща Полша и по-силна Европа".

Туск е лидерът на либерално-консервативната Гражданска коалиция. Снощи той получи подкрепата на парламента, като ще наследи на поста Матеуш Моравецки от консервативната партия Право и Справедливост.

ПиС остана най-силната парламентарна група след изборите на 15 октомври, но не успя да събере мнозинство. За разлика от нея трите проевропейски партии от предишната опозиция, ръководени от 66-годишния Туск, постигнаха мнозинство в полския парламент.

В Брюксел се надяват, че смяната на правителството ще подобри значително отношенията между Полша и ЕС. В ЕС няма съмнения относно проевропейските позиции на Туск, който беше полски премиер от 2007 до 2014 г. и председател на Европейския съвет от 2014 до 2019 г., отбелязва Ройтерс.