Израелските сили са задържали палестински цивилни, главно мъже, в Газа през двата месеца на войната, твърдят членове на семейства им и правозащитни организации. Те обясняват, че не са получили никаква информация за местонахождението, условията на задържане или обвиненията срещу изчезналите, пише в коментарна статия американският в."Вашингтон пост", цитиран от БТА.

Мнозина са били задържани от израелските сили, докато са бягали на юг или по време на израелски операции в северната част на страната, заявиха техни приятели и роднини в повече от десет интервюта пред "Вашингтон пост". Някои от тях са били държани с часове навън или в метални ремаркета и след това са били освободени. Други все още са в неизвестност.

Членове на семействата им разказаха пред "Вашингтон пост", че са видели как израелски войници са задържали техни роднини, които не са свързани с "Хамас" или въоръжени групировки, и оттогава не са чували нищо за тях.

Махмуд Алмадхун, 13-годишният му син, 72-годишният му баща и още няколко роднини са били арестувани в четвъртък. Същата сутрин израелски танкове преминали покрай семейната им къща в Бейт Лахия в Северна Газа. Израелските войниците заповядали на тях и на десетки други мъже да се евакуират.

В разпространен видеозапис 33-годишният Алмадхун е видян да седи по бельо на земята заедно с група мъже. Той разказа пред "Вашингтон пост" в събота, че са седели с часове, преди войниците да вържат ръцете им и да ги натоварят в камиони. С тях ги откарали до плаж някъде между Бейт Лахия и вътрешността на Израел. Алмадхун се страхувал, че няма да се върне.

"Никой от хората, които задържаха, не беше от "Хамас" или от други групировки", казва той.

Израелските сили твърдят, че издирват членове на терористичната организация и участници в нападението на 7 октомври, когато бойци на ислямистката групировка навлязоха в Израел от Газа, убиха 1200 души и отвлякоха 240 заложници. Израел отговори с военна операция, за която израелското командване казва, че има за цел да елиминира палестинската групировка като политическа и военна сила в Газа.

По данни на Министерството на здравеопазването на Газа при израелската операция вече са загинали повече от 17 000 души в анклава.

Израелските власти обаче не съобщават колко души са задържали, какви са правните основания за това и къде са държани, включително дали в Газа или в Израел. Израелските сили за отбрана препратиха въпросите към Шин Бет, израелската служба за вътрешна сигурност. Шин Бет засега не е отговорила на запитванията на "Вашингтон пост" за коментар.

Палестинецът от Газа Ясер Алян разказа пред "Вашингтон пост", че за последен път е видял 20-годишния Ахмед ал Лахман, когото описва като свой доведен син, на 20 ноември, когато са вървели на юг. Семейството е бягало от Бейт Лахия по пътя "Салах ад Дин", по която Израел е заповядал на хората да се евакуират.

Това, което се случило след това, се е превърнало в ежедневие. Когато семейството стигнало до контролно-пропускателния пункт "Нецарим", където се намирало старо израелско селище, войниците извикали Лахман. Оттогава Алян не го е виждал.

Семейството чакало с часове, казва Алян, след което израелските войници произвели предупредителни изстрели и им наредили да напуснат района.

"Вашингтон пост" отбелязва, че това не е изолиран случай и че става дума за систематична практика, която поражда безпокойство сред правозащитни организации и семействата на задържаните цивилни.

"Хамас": Десетки загинаха при израелски атаки 

Десетки хора са били убити в ивицата Газа при израелски атаки тази нощ, казаха местните здравни власти, контролиран от ислямисткото движение "Хамас". Тези данни не са проверени по независим път.

Днес израелската армия съобщи за АФП, че е загубила 101 войници от началото на своята операция в Газа.

Вчера "Хамас" се закани, че нито един заложник няма да излезе жив от палестинската територия, ако не се осъществят размяна с палестински затворници в Израел, преговори и изпълняване на "исканията на съпротивата".

Прекратяване на огъня за една седмица в края на миналия месец позволи да бъдат освободени стотина заложници, държани от палестинското ислямистко движение в ивицата Газа. Смята се, че 137 души остават в плен в палестинския анклав.