Израелски военни заявиха днес, че са намерили оръжия и тунели на територията на университета "Ал Азхар" в ивицата Газа, и че палестинската ислямистка групировка "Хамас" използва кампуса за своите дейности, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Един от тунелите стигал на километър от кампуса до училищна сграда. По време на вчерашните боеве военните са открили на територията на университета експлозиви и ракети. Според израелските военни "Хамас" злоупотребява и с използването на самата сграда на университета, като от нея извършва нападения срещу израелски войници. Тази информация засега не е потвърдена от независими източници.

Израелската армия нееднократно е обвинявала "Хамас" в извършването на атаки от жилищни комплекси, болници и други сгради без военно предназначение, като използва цивилни като щит. "Хамас" отхвърля тези твърдения.

Действията на израелската армия вече са обект на сериозна критика от страна на международната общност, тъй като са довели до сериозни страдания и разселвания на голям брой палестински цивилни, отбелязва ДПА.

Войната в ивицата Газа започна в резултат от най-кървавото нападение в израелската история от страна на терористи от "Хамас" и други терористични групи на 7 октомври близо до границата между Израел и ивицата Газа, при което бяха убити над 1200 души, припомня агенцията. Оттогава Израел извършва масирани въздушни атаки срещу ивицата Газа, които бяха последвани от сухопътна операция, започнала в края на октомври.

Според контролираното от "Хамас" министерство на здравеопазването в ивицата Газа са били убити над 17 000 души.