Да разгледаме фактите за непотвърдената разработка "Червеи", отразени вчера в медиите. Пред журналисти се изявиха почти всички основни действащи лица.

Борисов каза следното:

"Протестиращи, в сегашния вид, в който е правена (разработката), не са подслушвани. Не ми се вярваше, защото субектът е система. Не е физическо лице, а информационна система..."

Лазаров декларира:

"Заявявам съвсем ясно и конкретно, че нямам данни да са подслушвани протестиращи..."

А днес Йовчев обясни, че някой - на по-ниски или по-високи нива, подвежда премиера.

По-рано през вчерашния ден Борисов отправи значително по-различно послание, което доста омекоти до вечерта. В типичен за "уникалния си натюрел" стил. Допълнението за "сегашния вид на разработката" дойде след категоричното изявление по-рано през деня, че мащабите на подслушването са "много по-притеснители" от очакваното.

Официалната версия все повече клони към вътрешна проверка, която не засяга по никакъв начин протестиращите и кръгове, извън системата на МВР.

Дали това е така?

Нека си припомним историята с няколко знакови цитата:

На 13.09.2013, в предаването Панорама на БНТ, тогавашният, преследван и принуден от протестиращите да се измъкне през задния вход на телевизията премиер Орешарски, в отговор дали няма да бъдат ударени бизнесмени, които протестират срещу него, отговори риторично следното:

"...А ВИЕ МИСЛИТЕ ЛИ, ЧЕ СЕГА АЗ НЯМАМ ИНФОРМАЦИЯ КОИ СА В ТЕЗИ РЕДИЦИ?.."

Друго знаково изказване с дата 20.11.2014 г., което отговарящия ресорно за ДАНС вътрешния министър Йовчев, прави в доклада си пред Консултативния съвет по националната сигурност, е следното:

"Към момента структурата на протестите е такава, че могат да се обособят две основни групи. Първата са спонтанно протестиращи, които търсят промяна в процесите на държавното управление. Втората група са мотивирано протестиращи. Тази група все повече нараства, а реалните й организатори вероятно преследват политически цели".

В целия доклад на Йовчев се говори за „спонтанно протестиращи" и „мотивирано протестиращи".

Малко по-рано, на 15.11.2014, министър-председателят Орешарски заявява публично следното:

"Досега има няколко случая, за които всички знаем и обществото разбра, че са преки участници в събитията тук, пред тази сграда и все още са на държавна длъжност, или други, за които има оперативни данни. Затова ще се въздържа от имена, не е хубаво непотвърдена докрай информация да се изнася публично. Стремим се да се освободим от такива хора. За мен саботирането на дейност на което и да е ведомство, не е най-добрият начин да служи всеки държавен служител на държавата си. Мисля, че той прави обратното в такива случаи."

Картинката няма да е пълна, ако пропуснем и това знаково изказване на Орешарски, с дата 18.07.2013 година:

"Имам достатъчно информация кой стои зад протестите и кампанията срещу правителството. Уверявам ви, че след години ще бъде интересно четиво."

Тези изказвания обхващат период от 370 дни до оставаката на Орешарски, а за операцията "Червеи" се твърди, че е продължила 300 дни...

Прави впечатление, без да съм изслушал лично изказванията на Йовчев и другите засегнати лица от тази сутрин, само на база прочетено и преразказано от медиите, че и той, и Борисов, съзнателно или не, удавят темата в безсъдържателни словесни конструкции, които само ни отдалечват от истината, вместо да хвърлят светлина върху нея.

Версиите се менят със скоростта на петле-ветропоказател върху стръмен планински покрив: подслушвани са; не са подслушвани, само са профилирани; не били протестиращите, най ми били служители на системата; не било подслушване, най ми било информационна система...

Димките са хвърлени, мъглата е гъста и непрогледна. Всички се изгубиха в превода. Всичко се свежда до битовизъм, предполагаеми лични амбиции и пиар в медиите, въпреки откъслечните, изпуснати издайнически фрази от страна на властимащите.

Да разгледаме първата фраза, тази, произнесена от Борисов: "В този вид на разработката..." Забавно би звучало, ако не е произнесена от премиер с втори мандат, който има и опит, и достъп до информация. Но журналистите не го попитаха какви други видове има тази разработка и той комфортно обясни, че е подслушвана "цяла информационна система". Това е вторият израз, който ми се иска да разгледаме.

Информационните системи, до които може да има регламентиран и нерегламентиран достъп, са най-малкото следните:

АИС БДС;

ИИС "Справки";

АИС "Централен полицейски регистър";

АИС КАТ.

АИС означава "Автоматизирана информационна система", а ИИС е икономическа такава. Накратко, тези системи съдържат информация за всички български граждани — ЕГН, лични данни, семейни отношения, номера на лични карти, номера на автомобили и други подобни.

Освен това, информационни системи са тези, свързани с икономическия сектор, банковото дело и финансовия надзор. Нали не мислите, че достъпът примерно до единната информационна система на банките е невъзможен за ДАНС и другите репресивни служби? Нали не се съмнявате, че такава система съществува, най-малкото, заради нуждата от това, да се проследява кредитната история и рейтинг на банковите клиенти?...

Проблемът, в "този вид на разработката", както го описва Борисов, може да означава, че някой хитрец (възможност, която никой засега не отрича), е поискал и получил разрешение за "подслушване" и прилагане на други СРС срещу тази "информационна система". Проблем е, защото, както описах по-горе, тези системи съдържат всевъзможна чувствителна информация и лични данни за практически всички български граждани.

Да разгледаме възможните хипотези. Йовчев, Светослав Лазаров и премиерът Орешарски да не са знаели какво се случва. Това е възможна хипотеза, която усложнява дори повече нещата, защото това би означавало или, че МВР е било дефакто обезглавено, или, че премиерът е "сламено човече", от което никой не се интересува и когото никой не смята за нужно да информира, в съответствие с изискванията на закона.

Всеки един доклад на службите, а такива е имало, както виждаме от думите и на Йовчев, и на Орешарски, трябва да чака на бюрата както на премиера, така и на президента и на председателя на парламента – тогава това е Михаил Миков, днес лидер на БСП.

Тоест, ако приемем за вярно, че проверката, започнала от отдела за вътрешна сигурност в МВР, след това е възложена за опериране от ДАНС, не съществува хипотеза, при която ресорният за ДАНС вицепремиер Йовчев да не е знаел какво става. Не съществува такава законова хипотеза.

Не случайно дадох за пример цитата от Орешарски, който риторично пита дали се съмняваме, че знае кои бизнесмени протестират. Не случайно дадох за пример и цитата от Орешарски, от който личи, че той получава оперативни данни за държавни служители, дръзнали да "саботират" дейността на институциите, в които работят.

От тези думи на тогавашния премиер Орешарски и вицето му Йовчев става ясно, че именно до тези системи е достъпвано. А от думите на Борисов става ясно, че този достъп е бил незаконен.

Освен това, ще си позволя да припомня, че „Протестна мрежа“ се срещна със служебния вътрешен министър г-н Бакалов, на когото даде сигнал за редица действия, включително и данни за достъп до тези информационни масиви, от които става ясно, че не само бизнесът, държавните служители, но и самите протестиращи са били профилирани и проследявани.

Сред най-ярките примери за това са стотиците часове заснети видео материали, които се съхраняват неясно от кого, при неясни условия и с неясни цели, най-вероятно в Столичната дирекция на полицията.

Друг пример са посещенията на полицаи по домовете, обажданията и пропусквателните пунктове, на които са били записвани лични данни.

Това не са единични частни случаи, а систематично събирана информация, която по недвусмислен начин показва, че към протестиращите граждани е имало оперативен интерес от страна на репресивните органи.

Оперативен интерес и, видимо от половинчатите признания на компетентните институции, реални оперативни действия.

Интерес, който всички отричат в една или друга степен.

Поведението на овластените днес изцяло съответства на поведението им няколко години по-рано, при скандала с разработката "Галерия". И тогава, и сега, репресивните органи (ДАНС и МВР) са ползвани като инструмент срещу политически опоненти — като тайна политическа полиция. И тогава, и сега шефовете на службите отричат. И тогава и сега разработката започва като вътрешна проверка, след което се разраства към журналисти в единия случай и все още неясно към колко и какви хора в случая с разработката "Червеи".

Но от самосебе си се налага фактът, че и тогава, и сега, сред главните действащи лица са и Йовчев, и Писанчев.

И двамата отричат или мълчат днес.

А Борисов дължи отговор на всички повдигнати в този текст въпроси. От това, дали коментарите му по случая включват и ДАНС и дали докладът е писмен или устен, до това, защо твърди, че разработката е секретна, при условие, че публичната информация е, че тя е с най-ниския гриф: "Поверително", което означава, че най-вероятно хипотезата за 6 месеца давност е изтекла и дали има конкретно съдържание по разработката, или цялата събрана от информационната система информация липсва...

Защото ако липсва, това означава, че алтернативният информационен пазар е захранен с тези данни.

До тогава, операция "Червеи" не е опровергана и обществото не е получило отговор дали са били подслушвани протестиращи граждани.

Защото "заявявам, че нямам данни" е леко по-различно от "категорично заявявам, че такава разработка няма".