Да се следи не кой какво говори и колко шумно го говори, а какво се получава накрая. 

Така съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов обобщи в интервю за "Дарик радио" каква е ролята на ДПС, и в частност неформалния й лидер Делян Пеевски на политическия пейзаж и защо е нужно да се съобразяват с него, след като "Продължаваме промяната-Демократична България" има парламентарно мнозинство и само с ГЕРБ.

Важен ли е Пеевски стана наболял въпрос в тези месеци и особено в последните дни, след като изсипа канонада от обвинения и разпореждания към премиера Николай Денков, който за него не се справял с работата. Сам санкционираният по "Магнитски" депутат обяви, че ще е по-годен за министър-председател.

На въпрос изземва ли Пеевски ролята на премиер, Иванов отвърна:

"Това просто не е вярно. Всеки премиер е различен. Премиерите не се излъчват от хубаво, общо взето те се излъчват, за да решават проблеми. Премиерът в момента има изключително сложната задача да балансира между една невъзможна по условие конструкция, която бидейки невъзможна, трябва да произвежда резултати. Тази роля има няколко особености - трябва да можем да управляваме промените и рисковете, и сложността, за да може политическата система изобщо да оцелее, защото тя е на ръба на своята възможност за съществуване. Само преди две седмици вотът на недоверие запецна между двте гласувания, т.е. правителството изпадна между небето и ада за една седмица. Всичко това показва колко близко сме ние до счупването на самия конституционен ред".

"Основната ни задача е да бъдем много обрани, много внимателни, за да не се превърнем в част от проблема. Ако се превърнем в част от проблема, няма да ни го простят", заяви още Иванов.

Затова и оценката му за Денков била, че е изключително обран, адекватен, "приличен човек", който може да бъде и цивилизован и мек, и изключително твърд. 

Според него сценариият "да разклатим лодката на правителството", която и без това се клати, бил изкушаващ - за да демострираш, че щом можеш да унищожиш нещо, значи си негов господар.

"Ние това виждаме. Политически интриги. Целият този странен оркестър, който в момента се подвизава в парламента, е изкушен в един момент да удари с чинелите и да каже "Аз мога да унищожа правителството, следователно силата е при мен". Нищо подобно. Тогава ще понесеш изключително тежки вреди. Всъщност, ако искаш да извлечеш дивидент, трябва да покажеш, че правителството зависи от теб да го укрепваш и да го има.

"Вчера го видяхме всички и разбираме, че тази работа се износва много тежко като ролева игра и като поза и идва време да си седнем на задниците, малко да си помълчим и малко да започнем да се държим по-конструктивно, защото България се изправя пред все по-тежки кризи", призова съпредседателят на ДБ.

На въпрос а защо се съобразявате с ДПС като имате мнозинство само с ГЕРБ, Иванов отвърна:

"Аз това казвам. Като казваме съобразяване трябва да правим релация между публичните фойерверки и това, което се случва накрая и да видим до каква степен това е именно така. Всеки играч на политическия терен избира своята комуникационна стратегия, но това не е равнозначно на крайни ефекти."

Според Иванов ДПС, както и други, е "партия градински великан, защото вече няма истински великани на политическия терен". Т.е. свикнали сме изборите да се печелят само от една партия, което поражда в последствие безконтролна власт. И сега има фрустрация в обществото, което има очакването за един победител - "Ние ежедневно обясняваме, че имаме 60 гласа" - даде пример.

Никой не може да смени министър - даде заявка лидерът на "Да, България" в коментар за това, че не е ясно кой управлява, след като въпреки желанието на мандатоносителя за рокада в МВР, такава няма. За Иванов имало "осъзнаване в ДПС", че "техните очаквания за упражняване на власт не могат да се случат, както са свикнали".

"ДПС има близко стратегическо сътрудничество с ГЕРБ, казва "Ние подкрепяме само Мария Габриел". От наша гледна точка е правителство на малцинството с парламентарната подкрепа на ГЕРБ" - посочи.

Дали Движението ще се легитимира, щяло да се види от резултата от реформите, в т.ч. кой ще е бъдещият главен прокурор след конституционните изменения. Това важи за цялата политическа система.

ДБ трябва да се върне към корените си - да представлява десните хора в България. През последните години това се размило - с търсене на големи мнозинства за разграждане на досегашния модел. Това ще се случва в потвърждение на коалицията с ПП, която пък се насочила към либералното семейство, "което по никакъв начин не е разделителна линия" - каза още Иванов преди днешния Национален съвет на партията му по тази тема.