Израел и радикалното палестинско движение "Хамас" първоначално не се разбраха за следващата група заложници, които трябва да бъдат освободени от ислямистите днес, за да бъде удължено примирието, изтичащо в 7:00 ч. тази сутрин местно време (също и българско - бел. ред.), но след това все пак и двете страни заявиха, че прекратяването на огъня ще трае поне още един ден, предаде Ройтерс.

Рано тази сутрин Тел Авив обяви, че израелските въоръжени сили са готови всеки момент да подновят огъня.

"Хамас" на свой ред обвини Израел, че не е приел предложената група заложници за освобождаване. Палестинското движение каза, че е включило в нея седем жени и деца плюс три тела на пленници, които по думите на радикалистите са били убити при израелски въздушни удари.

По-рано говорителят на израелската армия Дорон Шпилман заяви пред репортери, че не е постигнато споразумение.

"Съответно, при положение че настоящият срок на примирието изтича, израелската армия е разположена и напълно готова да поднови своите операции в ивицата Газа", каза той.

В крайна сметка израелската армия съобщи, че примирието продължава "на фона на усилията на посредниците за освобождаване на още заложници, което съответства на условията на спирането на огъня". От "Хамас" също потвърдиха, че са се съгласили за удължаване на хуманитарната пауза седми ден.