Белгийският депутат Самюел Коголати (от партия "Еколо") предлага запорираното заради войната в Украйна руско имущество да бъде предоставено на властите в Киев за възстановяване на разрушенията в страната, предизвикани от руските удари, съобщиха местни медии, цитирани от БТА.

Коголати пояснява, че около половината имущество на руската държава и руски олигарси по света се намира в банкови сметки в Белгия. По-рано бе уточнено, че само лихвите върху това имущество носят три милиарда евро годишно. Белгийските власти вече обявиха, че ще предоставят тези доходи на украинската страна, като отбелязаха, че използването на главниците ще бъде определено с решение на ЕС. Общо ЕС запорира над 200 милиарда евро на Руската централна банка и 30 милиарда евро на руски олигарси.

Според Коголати в Белгия са запорирани 200 милиарда евро руска собственост. Той предлага тези средства да бъдат иззети и да бъдат предоставени на Украйна за възстановяване на повредената гражданска инфраструктура.

Коголати отбелязва, че от януари Белгия поема преходното председателство на Съвета на ЕС и е време да се предложи и приеме европейско законодателство за отнемането на запорираната със санкциите на ЕС руска собственост. Той настоява белгийското председателство да предложи подобни мерки. Депутатът отчита, че засега в ЕС има съпротива срещу подобно действие и призовава за проява на политическа смелост.