Петима са били ранени при най-голямото нападение с дронове срещу Киев от началото на войната, предадоха Ройтерс и Франс прес.

Нападението започна в ранните часове на деня, като с изгрева на слънцето се появиха още вълни. Предупреждението за въздушно нападение продължи общо шест часа, пише БТА.

Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че по Украйна са били изстреляни над 70 ирански дрона камикадзе и че повечето от тях - но не всички, са били свалени. Впоследствие военновъздушните сили обявиха, че са свалили 71 дрона "Шахед" и една ракета. Общо по столицата са били изстреляни 75 дрона, отбелязва УНИАН.

Кметът на Киев Виталий Кличко заяви в Телеграм, че при нападението са били ранени петима души, включително 11-годишно момиче. Повредени са сгради в целия град, а отломки от свален дрон са предизвикали пожар в детска градина.

Зеленски заяви, че нападението е извършено преднамерено в ранните часове на деня, когато украинците отбелязват най-тежката си национална трагедия - глада през 1932-33 г., чиято жертва стават няколко милиона души.

"Над 70 "шахеда" (ирански дронове-камикадзе, използвани от Русия - бел.ред.) в нощта преди деня, на който се отбелязва паметта на жертвите на геноцида Гладомор. Съзнателен терор. Точно в този момент. Руското ръководство се гордее с това, че може да убива", подчерта Зеленски в своя канал в Телеграм, коментирайки нощното нападение.

Украинското ръководство и преди е правило паралели между Гладомора и сегашното нахлуване на Русия. Украйна и над 30 други държави признават Гладомора за геноцид над украинския народ от страна на Съветския съюз, който по това време управлява Украйна и се опитва да потисне стремежа към независимост.

Москва отрича смъртните случаи да са причинени от умишлена политика на геноцид и твърди, че руснаците и други етнически групи също са пострадали от глад.

Целта на днешното нападение засега остава неясна, но през последните седмици Украйна предупреждава, че Русия отново ще проведе въздушна кампания, за да унищожи енергийната система на страната, както се опита да направи миналата зима.

Украинското министерство на енергетиката съобщи, че близо 200 сгради в столицата, включително 77 жилищни, са останали без ток в резултат на нападението.

"Изглежда, че тази вечер чухме увертюрата. Прелюдията към зимния сезон", написа във фейсбук известният украински икономист Серхий Фурса.