Владимир Путин участва лично днес за първи път от дълго време в международен форум. Той говори на виртуалната среща на върха на Г-20, с която досегашният домакин Индия закри председателството си.

Путин повтори пропагандната теза, че Русия остава отворена за мирни преговори с Украйна, и нарече "специалната военна операция" "трагедия", въпреки че самият той е наредил нахлуването.

"Да, разбира се, военните действия винаги са трагедия", каза Путин. "И разбира се, трябва да помислим как да спрем тази трагедия. Между другото, Русия никога не е отказвала мирни преговори с Украйна", заяви той.

Руският лидер заяви, че инвазията е била необходима, за да се преодолее това, което той нарече "държавен преврат". Той също така заяви, че израелската бомбардировка на Газа "не е шок", с което искаше да внуши, че Западът исторически подкрепя държави, които убиват цивилни.

По време на кратката му реч, която беше дълга около 17 минути, се оказа, че само няколко държави са настроили стрийминга си, за да го чуят - Испания, Сингапур, Бангладеш, Индонезия, Южна Корея и домакините от Индия. Китай е представен от премиера си, а САЩ са отказали да присъстват.