Шведското правителство обяви, че ще изисква от мигрантите да живеят "по честен начин", което създава възможност за експулсиране за принадлежност към криминални групи или заплаха срещу "шведските демократични ценности", предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Необходимо условие за успешна интеграция е лицата, които искат да живеят в Швеция, да се придържат и към основните правила и да живеят по честен начин", заяви министърката за миграцията Мария Малмер Стенергард на пресконференция с крайнодясната партия "Шведски демократи", която подкрепя правителството.

Шведската изпълнителна власт ще направи преглед на съществуващото законодателство, за да се изясни дали е възможно да се отнемат разрешителни за пребиваване по специфични мотиви, заяви министърката по равноправието между половете Паулина Бранберг. Тя вече даде примери за несъответствие на очаквания "начин на живот", като например измами със социални помощи, задлъжнялост, пристрастяване към наркотици, живот за сметка на средства, придобити по нечестен начин, връзки с престъпни и екстремистки групи, "застрашаващи основните шведски ценности".

При този преглед на законовите разпоредби ще трябва да се проучи "дали е възможно и уместно да се включат декларации, които сериозно застрашават демократичните ценности на Швеция".

"Основен принцип на шведското имиграционно законодателство е, че само шведски граждани имат безусловно право да пребивават в Швеция", заяви пред репортери Лудвиг Асплинг, говорител на "Шведските демократи" по въпросите на миграцията.

Очаква се бившият съдия Роберт Шот да представи заключенията си до средата на януари 2025 г.

От своя страна министърът на правосъдието Гюнар Стрьомер обяви, че е възложил изготвянето на доклад относно възможността за разширяване на обхвата на отнемането на гражданство, особено в случаите на тежки престъпления, тероризъм или лъжа при кандидатстване за гражданство. В някои случаи това би означавало определени хора да останат без гражданство.

"Аз лично нямам нищо против. Но това е част от прегледа и ще видим какво ще излезе", заяви Стрьомер по шведското обществено радио.

Консервативният лидер Улф Кристершон дойде на власт миналата година, като сформира блок на мнозинството с подкрепата на "Шведските демократи". Той обеща да се бори с имиграцията и престъпността.

От 90-те години на миналия век Швеция приема голям брой имигранти, предимно от обхванати от конфликти региони като бивша Югославия, Сирия, Афганистан, Сомалия, Иран и Ирак.