Аржентина победи най-големия си съперник във футбола Бразилия - 1:0 на ст. "Маракана" в световна квалификация за Световното през 2026 г. Николас Отаменди вкара с глава след центриране от ъглов удар в 63-тата минута.

Както често се случва в мачове между отбори от двете страни, не мина без ексцесии, този път изцяло на трибуните.

По време на изпълнение на бразилския химн се стигна до сбиване зад една от двете врати - в сектора, в който бяха настанени феновете на гостите, а и част от техните семейства. Стигна се до намеса на полицията, която вкара в употреба палки и щитове срещу най-буйните.

Те пък започнаха да чупят седалки и да се замерят с тях, това също провокира силите на реда на влязат на трибуната.

Аржентинците отидоха пред сектора в опит да укротят привържениците си. А тема номер 1 часове след двубоя отново е вратарят на световните шампиони Емилиано Мартинес, който скочи в опит да хване палката на полицай и така да му попречи да я използва. Тук местните униформени запазиха самообладание, така стълкновенията не се пренесоха на терена.

"Албиселесте" обаче отказа да започне мача, докато обстановката се успокои, и, воден от Лео Меси, тимът се прибра в съблекалните. След преговори с делегата на мача гостите излязоха и играта започна с половин час закъснение. 

Беше типичен латиноамерикански сблъсък с голям заряд и много нерви, но в този случай малко футбол. Домакините доиграха с човек по-малко заради червен картон на Жоелинтон в 81-ата. В добавеното време можеха да изравнят, но Мартинес спаси своя отбор.

По-късно стана ясно, че двама фенове са пострадали и са потърсили медицинска помощ, но нараняванията им не са тежки.

Аржентина води в класирането с 15 точки от пет победи и една загуба, а Бразилия е чак на шесто място със 7 т., като има вече три поражения. 

Лео Меси: Можеше да стане трагедия, бразилската полиция репресира

"Видяхме как полицията бие хора на трибуните, а там бяха семействата на някои от играчите. Можеше да се стигне до трагедия, заяви Лео Меси пред медиите след края на срещата. - Не можахме да се концентрираме върху мача. Подобна ситуация се случи на този стадион и на финала на Копа Либертадорес.

Бразилската полиция отново репресира хората. Решихме да се приберем в съблекалнята, защото беше невъзможно да се играе при такива условия. Също така смятахме, че връщането в съблекалнята ще помогне за успокояване на ситуацията.“