Италия взе ключова точка в мача си с Украйна - 0:0, и се класира на Евро 2024 в Германия. Носителят на трофея има шанс да защити титлата си, след като избегна катастрофата да не се класира на второ поредно голямо първенство - бе аут от Световното в Катар.

Двубоят от група С на квалификациите бе решаващ и за двата тима, но символичните домакини от Украйна се нуждаеха от задължителни три точки на стадиона в Леверкузен.

Равенството бе напълно достатъчно за футболистите на Лучано Спалети, които завършиха на втора позиция в групата. Двата тима са с равен актив от по 14 точки, но с по-добри показатели в преките двубои са "адзурите".

Украйна започна силно срещата, но Джанлуиджи Донарума се справи с удари на Циганков и Судаков. Постепенно италианците изравниха играта и създадоха куп положения пред Трубин, въпреки това до почивката равенството се запази.

След подновяването на играта Италия продължи със силното си представяне, но отново гол не падна. В заключителните минути Украйна опита да стигне до победен гол, но без успех. Коментира се ситуация за дузпа в полза на символичните домакини, но ВАР съдиите счетоха, че нарушение е имало.

На първа позиция остана Англия с 20 точки. Футболистите на Гарет Саутгейт разочароваха при 1:1 при визитата си на Северна Македония. Барди даде аванс на македонците през първата част, а в тази среща Хари Кейн изравни.

Словения също се класира за финалите на Европейско, след като спечели с 2:1 Казахстан в Любляна и си осигури второто място в Група Н. В 21-ата минута Бенямин Шешко от дузпа даде аванс на домакините. Рамазан Оразов изравни в 48-ата минута. Четири минути преди края Бенямин Вербич с красиво изпълнение донесе заслужена радост за Словения.

В друга среща от групата Северна Ирландия победи с 2:0 Дания. Домакините поведоха в резултата в 60-ата минута чрез Айзък Прайс. В 81-вата минута резултатът бе удвоен след точен удар на Дион Чарлс. Така Северна Ирландия завърши на 5-тото място с 9 т. Дания пък остана първа с 22 т.

Отборът на Чехия победи с 3:0 Молдова в пряк сблъсък за второто място на група Е. Така чехите отиват на финалите в Германия през идната година. Попаденията бяха дело на Давид Доудерда, Томаш Хори и Томаш Соучек.

Селекционерът на Чехия подаде оставка

"Въпреки днешната радост, още преди мача реших, че няма да продължа да работя с националния отбор. Обявих това пред президента на футболната федерация на страната. Напрежението беше огромно, което също повлия на решението ми", каза Ярослав Шилхави пред "CT Sport".

62-годишният Шилхави беше начело на Чехия от 2018 г. насам и записа 26 победи, 10 равенства и 20 поражения. Той класира отбора на Европейското през 2021 г. и само една точка лиши чехите от участие на Световното първенство в Катар миналата година.