Сърбия и България завършиха 2:2 в последния си мач от квалификациите за Евро 2024, игран на новия стадион в Лесковац, поради което на трибуните бяха президентът Александър Вучич и шефът на УЕФА Александър Чеферин.

"Репрезентацията" ще играе по терените в Германия догодина, а нашите завършиха без победа и на последно място в групата. Те останаха без пълен успех за цялата 2022 г. Тази вечер играха добре (с изключение на първите минути), накараха съперника да догонва в края на срещата. Повториха се резултатът и развоят от мача с Унгария.

Милош Велкович осигури аванс на домакините в 16-ата минута, а Кирил Десподов удари напречната и странична греда с един удар. След почивката "трикольорите" направиха пълен обрат с майсторски голове на Георги Русев (60-ата) и Кирил Десподов (68-ата). В 82-ата обаче Сърджан Бабич изравни с глава след ъглов удар.

В същото време Унгария победи Черна гора с 3:1. При развоя в Будапеща западните ни съседи щяха да се класират на Европейското догодина дори с поражение срещу тима на Илиан Илиев. За кратко стана интересно - черногорците водеха на играещите само за престиж маджари, а България изравни.

Така унгарците спечелиха групата с 18 точки, сърбите имат 14, Черна гора - 11, Литва - 6, България - 4.

Сърбия очаквано натисна още от първите минути, а нашият тим не изглеждаше никак добре. Домакините заредиха пропуски, а в 18-ата минута логично поведоха след корнер и удар с глава на Велкович, като Живко Атанасов не успя да избие пред голлинията (долу).

Последва намеса на Даниел Наумов при изстрел на Митрович, а в тези минути селекцията ни извади късмет, че получи само един гол. 

От средата на полувремето обаче България започна да изнася топката сполучливо и да я разиграва в средата на терена. В 28-ата Десподов се освободи, шутира и кълбото порази на два пъти рамката, като точно преди добавка на Алекс Колев защитник изби в корнер.

До края на полувремето играта бе равностойна, с лек превес на сърбите.

В началото на второто полувреме Илия Груев едва не вкара вратаря Ваня Милинкович-Савич с топката във вратата с бомбен удар отблизо, а стражът все пак изби.

След час действие на новата кокетна арена, направена с пари изцяло от държавата, добрата игра на българите се увенча с изравняване. Алекс Колев се пребори за топката "на втория етаж" и влезлият като смяна Русев с техничен удар изравни. 

Последваха атаки и към двете врати, а попадението вдъхна увереност в Десподов и сие. В 68-ата игралият добре Филип Кръстев (беше пренебрегван от предишния селекционер) изведе прекрасно Десподов и с рейд от центъра крилото на ПАОК направи 2:1 (долу), смразявайки малко повече от 8 хиляди зрители на стадиона.

За късмет на сърбите, около тази минута Доминик Собослай вкара два пъти за Унгария и пречупи Черна гора.

А тимът на Пикси Стойкович на свой ред реагира в Лесковац в опит да избегне загуба от своите съседи. Малко след гола на Десподов, попадение на Душан Влахович не бе зачетено заради засада. Натискът на "репрезентацията" даде резултат в 82-ата, а неприятното е, че България отново допусна гол от статично положение - четвърти в последните два мача.

Тадич центрира от ъглов удар и непокритият добре Бабич реализира за 2:2. До края сърбите опитаха да грабнат победата и веднъж Даниел Наумов предотврати трети гол. Гостите също опитаха, но вече им липсваше острота. 

В крайна сметка 2:2 е справедлив резултат. България записа негативни рекорди тази година, която като резултати е може би най-слабата, откакто се играят европейски и световни квалификации. Но краят дава надежди за малко по-прилично бъдеще.

Илиан Илиев: Има надежди, че можем да се представяме добре

"Първо искам да честитя на отбора на Сърбия - той се класира напълно заслужено за Европейското първенство. И двата мача можехме да спечелим и да загубим.  В трудни моменти успяхме да се съберем и променим хода на събитията, както и с Унгария и днес. 

Първите 15 минути с Унгария и почти цялото първо полувреме тук  бяха трудни за нас. Но през второто полувреме се променихме малко тактически и малко в настройката и се получи това, което искаме - да доминираме през втората част", започна Илиев на пресконференцията.

След това той продължи с общата ситуация и отражението й върху отбора:

"Беше тежка седмица за всички. Равенствата са важни като резултати. Ясно е, че не беше най-важен резултатът, но съжалявам че не победихме. Не искам да отиваме в крайности, има бели петна в мачовете. Но имаме и надежди, че можем да се представяме добре".

След това се върна върху назначението си по-рано този месец и потвърди мотивацията си:

"Едно от нещата, за да се съглася да поема работата, е да променя общественото мнение, че нямаме футболисти, нямаме нищо, не се работи... Всичко само негативно. Могат да се променят нещата с вяра, с работа. Негативното е много лесно да се изтъква. Тези резултати ни дават вяра и позитивизъм в младите момчета. Да си задават въпроса: Аз наистина ли мога или не мога?".

"За нас важното беше да пътуваме, да се възстановим и да се подготвим за следващия мач. В мача с Унгария имахме чувството, че сме в някакъв филм - получаваме гол, червен картон, втори червен картон, който после е отменен", продължи той.

Генералното му виждане върху отбора включва и положително мнение за предишния селекционер - сърбинът Младен Кръстаич.

"Кръстаич вкара много момчета в отбора и това помогна за избора". 

На въпрос какво е променил на полувремето и как е пренаредил тактиката, Илиев отвърна:

"Не искам да изпадам в детайли. След като направихме промени, това ни помогна за по-добра организация и да се представим по-добре в атака".

"Двете равенства с отборите, които се класираха като първи и втори, ни дават по-голяма увереност - това е което искахме, да извлечем позитиви. Самочувствие показахме, видяхте го през второто. През първото се огънахме. Обстановката, качеството на отбора на Сърбия повлия много. Но въпреки това можехме и през първото полувреме, но пък го направихме през второто", завърши селекционерът.