Националният отбор на България изпусна победа над Унгария - 2:2 в европейска квалификация покрай апокалиптичната картина с протестите в центъра на София.

Алекс Петков си вкара автогол в 7-ата минута на добавеното време, секунди пради края. Така маджарите и на теория си осигуриха класиране на Евро 2024 в Германия, като празненството им започна на празния ст. "Васил Левски".

А селекцията ни продължава да е без победа в квалификациите и за годината, като е на крачка от негативен рекорд. Днешният мач бе дебют за новия треньор Илиан Илиев, а тимът му направи най-силния си мач от дълго време.

Мартин Адам откри в 10-ата минута, а в 24-ата Спас Делев изравни. България направи пълен обрат с гол от дузпа на Кирил Десподов в 78-ата от дузпа, която изработи сам.

Петков изпревари излизащия вратар Даниел Наумов и прати топката в собствената си врата при изпълнение на свободен удар от новата звезда на "Ливърпул" Доминик Собослай. Двубоят бе оцветен с два червени картона, като нашите играха повече от половин час с човек по-малко, второ изгонване бе отменено с ВАР, а след почивката силите бяха изравнени с отстраняване и на звезда на гостите.

Унгария започна много по-активно, пресираше от първата минута и за българите беше трудно да организират играта си, да изнесат топката. В 10-ата минута Мартин Адам откри за Унгария с глава, като простреля вратаря Даниел Наумов отблизо. Тогава Валентин Антов получи първия си жълт картон.

В 17-ата минута голямата звезда на унгарците Собослай можеше да удвои, но се получи рикошет. Малко след това Кирил Десподов бе изведен отдясно на атаката, но така и не се реши да стреля с десния крак, а в развитието на атаката опита триков пас, но без успех.

В 24-ата минута България изравни след контраатака. Филип Кръстев получи топката на празно пространство, напредна и пусна в дясно към Десподов. Крилото на ПАОК върна към Спас Делев, който от границата на наказателното поле не остави шанс на Дибус - 1:1.

В 37-ата минута Валентин Антов беше отстранен. Съдията Стефански от Полша извади втори жълт картон - напълно заслужен, като ситуация бе дори за директен червен, тъй като бранителят стъпи на глезена на опонент.

Три минути по-късно България остана с деветима за няколко минути, след като Илия Груев на пръв поглед опита да спре откъсващия се Кевин Чабот и реферът не се поколеба да му посочи съблекалнята. При прегреда на видеото обаче той видя, че халфът на "Лийдс" не докосва съперника, който в крайна сметка получи жълт картон за симулация.

Второто полувреме започна с натиск на Унгария, както и завърши първото. В 56-ата обаче играещият във Висшата лига на Англия Милош Керкез изравни силите като бройка, след като влезе остро в краката на Алекс Петков - втори жълт и изгонване.

България постепенно поизравни играта и в 78-ата направи пълен обрат, след като Кирил Десподов вкара дузпа, която сам си изработи с рейд отляво. Може да се каже, че играчът на ПАОК изигра може би вай-силния си мач за националния.

Малко преди края Собослай и излезе сам срещу Наумов, който обаче се справи с удара от упор.

И когато изстрадалите футболни фенове в България - а и самият отбор, повярваха в победа, която чисто психологически щеше да дойде като огромно облекчение, а и престиж, гостите стигнаха до 2:2 в последните секунди на добавеното време. 

Нагърбилият се с всичко в офанзивен план за гостите Доминик Собослай центрира от фаул и Наумов тръгна да я боксира, ала Алекс Петков му попречи и в опита си да изчисти прехвърли вратаря - 2:2.

В друг мач по-късно Черна гора победи Литва с 2:0. До края остават мачовете Унгария - Черна гора и Сърбия - България, като и двата са в понеделник.

Води Унгария с 15 точки, Сърбия има 13, Черна гора е с 11, Литва - 6, а България - 3.

Илиан Илиев: Не знаем какво се е случило, бяхме се концентрирали за мача

"Наистина не знаем какво се е случило, беше първата реакция на Илиан Илиев в първото му интервю след двубоя - за БНТ. - Бяхме се концентрирали изцяло върху подготовката за мача. Ние сме вътре в съблекалнята. Съжаляваме за случилото се. Футболистите имат най-малка вина за това, което се е случило. Като идвахме всичко беше спокойно, не знаем какво се станало след това. 

Имаше битка, себераздаване мъжество. Нямаше толкова много футбол. След първите 20 минути показахме характер. Трябва да подобрим играта с топката. С човек по-малко показахме характер, поздравявам футболистите. Унгария беше по-добрият отбор. Ние можехме да спечелим, но допуснахме изравняване в самия край. Резултатът е реален. Показа се и голямата класа на Собослай, той водеше целия им отбор."

Кирил Десподов: Победа щеше да помогне за самочувствието ни

"Тъжно ни е на нас като отбор. Разбрах за това, което се е случило извън стадиона преди минути, коментира капитанът, който изработи първия гол и отбеляза втория. - Тъжно е за нас, но и за цяла България. Разбрах, че има ранени. Такива неща се случват, но си искаме феновете по трибуните и да ни подкрепят.

Явно нещата излизат извън контрол и не е било нормален и мирен протест. Това не зависи от нас. Не трябва да има такива неща, само може да загубим. Ще се прочуем като държава, но не мога да казвам на тези хиляди хора какво да правят. Правилно е било да не ни информират какво точно се случва. За нас беше важно да играем за честта на България и с високо вдигнати глави. Малшанс за нас, че не победихме. Показахме характер и играехме за националния отбор на България.

Със сигурност победа би помогнала за самочувствието на отбора. Дадохме максимума от себе си. Борихме се и така трябва да бъде във всеки един двубой. Показахме, че можем да се борим срещу най-силните. Справихме се много добре и има какво да работим, но това зависи от треньора. Чака ни тежък мач срещу Сърбия.

Беше трудно да се концентрираме преди мача. Важното е, че запазихме спокойствие и играхме добре."