България и Унгария ще играят пред празни трибуни тази вечер от 19 часа на ст. "Васил Левски" в квалификация за Евро 2024. 

Мачът, превърнал се вече в световна екзотика, тъй като БФС предизвика затварянето на стадиона след митарства из цяла България заради нежелан протест, е от значение за гостите. Дори само равенство ги класира на шампионата в Германия, докато селекцията ни опитва да завърши годината с победа.

В предишните дни обаче не се говореше за футбол, а къде ще се играе двубоят, как се е стигнало до промяната и т.н. В резултат на целия фарс УЕФА върна срещата в центъра на София, а това вади "на терен" 1600 полицаи заради заявен официално фенски протест.

В линка по-горе можете да видите къде е обособената охраняема зона, къде е отредено да изразят недоволството си запалянковците, на кои улици и булеварди може да се спира движението.

Възможно е в официалната ложа да се появи унгарският премиер Виктор Орбан, но тази информация на този етап не е потвърдена официално. 

По-долу можете да видите кои големи фенклубове подкрепят протеста и техни представители се очакват в София. Сред тях са организираните привърженици на "Левски", ЦСКА-София, "Ботев" (Пловдив), "Локомотив" (Пловдив), "Локомотив" (София), "Славия", "Берое", "Черно море", "Спартак" (Варна)...

Вчера и двата отбора направиха тренировки и дадоха пресконференции.

Илиян Илиев и Кирил Десподов: За никого не е приятно да играе без публика

„Както казах и при представянето ми, играл съм за националния отбор, трябва да опитам да помогна в тази ситуация. Надявам се да успея да го направя, бяха първите думи на Илиан Илиев. - Отборът трябва да добие повече самочувствие, което му липсваше в предишните мачове. За два-три дни е трудно. Предвиждаме леки промени в системата, имаме добри, талантливи играчи, но трябва да имаме увереност. Когато нямаш увереност, показваш трудно уменията си."

Илиев отчете класата на новата звезда на "Ливърпул" Доминик Собослай, но добави, че България не излиза само срещу него, съперникът притежава добър тим.

"Унгария не е само Доминик Собослай, те имат и други добри играчи. Знаем, че имаха проблеми с контузени. Ако излезем и мислим само за Собослай, ще имаме проблем. Унгария е опитен отбор и има качествени футболисти, няма да се фокусираме само върху един играч“, каза още Илиан Илиев.

Селекционерът коментира и празните трибуни:

„Не е приятна ситуацията - няма треньор в света, който да иска отборът му да играе без подкрепата на феновете. Надявам се футболистите ми да защитят честта на България в този мач и да излезем достойно от този мач. От първия ден се стараехме да се абстрахирахме от ситуацията със стадиона, тренираха добре момчетата. В неприятна ситуация сме като представяне и резултати. Да, щеше да е добре да има фенове, да ни помогнат, срещу двата най-добри отбори в групата играем. Обстановката в Бояна беше изолирана, това е добре“.

Илиан Илиев, който ще дебютира като национален селекционер тази вечер, коментира и групата от футболисти за предстоящите квалификации с Унгария и Сърбия.

„Решихме да не правим много промени от това, което Младен Кръстаич е викал последно. За него това са били най-добрите футболисти към дадения момент, не бягаме много от това. Не очаквайте много промени в състава. При предния треньор имаше много текучество, важно е да има опитни футболисти, които да помагат в трудните моменти - клише е, но е истина. Няма да тръгнем да подмладяваме. Кристиан Димитров вчера се контузи, няма да е на разположение, лека е травмата. Анди Краев е наказан за първия мач“, каза Илиан Илиев.

Капитанът Кирил Десподов се изказа в същия дух.

„Разбира се, че не е лесно да се концентрираш в тази ситуация. Хубаво е, че в нашия отбор сме спокойни, мислим само върху мача утре. Унгария е опитен отбор с добри играчи. Надявам се да излезем от мача с високо вдигнати глави, рече той.

- Най-важното бе да се концентрираме за мача как ще изглеждаме утре на терена. Няма футболист, който иска да играе на празни трибуни. Ние играем за България и трябва да излезем да играем с чест и достойнство. Отборът е спокоен, това мога да кажа."

Марко Роси: България можеше да има 4-5 точки повече, нямаше късмет

Селекционерът на маджарите Марко Роси бе запитан за случката със затворения стадион, неяснотите до последно и позицията на Унгарската футболна асоциация срещу БФС.

"Досега не бях чел нищо и не исках писанията в интернет да ми влияят. Бях фокусиран изцяло върху мача с България", коментира лаконично той и темата не беше повдигната повече.

Той подчерта, че уважава селекцията ни, независимо от лесната победа в Будапеща с 3:0 и последното й място в класирането.

"Проучихме нашия съперник и видяхме, че въпреки че имат само две точки, те нямаха късмет в голяма част от мачовете. България играе добър футбол и можеше да има четири или пет точки повече. Уважаваме съперника, но искаме да направим последната крачка към целта ни утре. Моя слабост е, че не мога да подготвя отбор за равенство. Ако обаче стигнем до такова, няма да плача", заяви селекционерът на Унгария.

Той обясни, че е проучвал Илиан Илиев от мачовете на "Черно море".

"Няма да правим големи промени в стартовите 11, а в тактиката. Проучихме работата на Илиан Илиев в "Черно море" и знаем каква система използва там. Разбира се, не знаем какво ще предпочете в националния отбор, но сме се подготвили за всичко. Познаваме всеки български национал, без изключения. Помня Кирил Десподов от "Каляри" и знам колко добър футболист е, но в този отбор се отличава не само той", рече той.

Защитникът Милош Керкез, част от английския "Борнемут", добави, че големият скандал около мястото на провеждане на мача не е повлиял на унгарските национали. Те са се подготвяли да играят.

"Не сме толкова притеснени от терена, той е добър и може да се играе. Излизаме утре и искаме да спечелим. Аз съм добре, отпочинал и готов за игра. Подготвяхме се така, все едно ще има мач. Не сме се съмнявали в това. Има и наши фенове, които видяхме на летището. Искаме утре да спечелим за тях, въпреки че няма да могат да наблюдават мача от трибуните", заяви Керкез.

Димитър Бербатов: Промяната е неизбежна, но агресията не помага

Вчера Димитър Бербатов излезе с обръщение, в което призова недоволните запалянковци да изразят протеста си мирно - без нарушаване на закона, безредици, расизъм и т.н. 

То гласи следното:

"Здравейте, приятели! След като станахме свидетели всички ние на безумните действия и решения от страна на Българския футболен съюз в последните дни, мачът на националния отбор е отново на “Васил Левски”. Разбира се, целият свят ни се смее. И това петно, което тези родни управници на нашия футбол лепнаха на всички нас, надали някога ще бъде изтрито. 

Въпреки това аз се радвам, че след две години и половина, в които аз и моят екип открито протестираме и се борим срещу това управление на българския футбол, все повече и повече хора открито показват несъгласието си и неодобрението си срещу тези ръководители, и това ще кулминира в един напълно оправдан протест утре пред Националния стадион. 

Затова призовавам всички, които ще бъдат там: въздържайте се от крайни действия и агресия, разбирам огорчението ви и че чашата е преляла, но не допускайте каквито и да било прояви на насилие, расистки или други нецивилизовани призиви. Всичко това е чуждо на футбола, който искаме да имаме. Промяната е неизбежна, но агресията не помага."

Протестът на феновете