„Аз съм подготвил моето писмено становище към президента Румен Радев с отрицателно мнение, тоест да не бъде подписана оставката на председателя на ДАНС.”

Това обяви във вторник сутрин по Нова тв Димитър Стоянов, бивш служебен военен министър и секретар по сигурността на Радев в момента. 

Премиерът Николай Денков официално поиска оставката на шефа на ДАНС Пламен Тончев заради хаоса създаден около машинното гласуване на местните избори след доклад на агенцията, който се появи в петък преди първия тур. Досега обаче Радев мълчи и не дава съгласие Тончев да бъде махнат от поста си.

Стоянов днес нарече мотивите, които са посочени от министър-председателя в искането за отстраняването на председателя на ДАНС, „нефелни”.

Те са толкова несъществени, че аз не виждам причина да се предприеме такова действие”, добави той.

Секретарят на Радев коментира и информацията, че Денков е поискал седмица преди изборите от агенцията доклад за сигурността на машините, но не е получил такъв.

„Дали наистина го е поискал? Нека да излезе и да каже с кой документ е изпратил такова искане към ДАНС. Аз се съмнявам, че има такова”, каза секретарят по сигурността.

"А и щяха ли те да прогнозират, че един заместник-министър на електронното управление ще извърши грубо нарушение на правилата за верифициране на машините?", продължи той.

Според Димитър Стоянов на това правителство "всички са му виновни". И още:

"Не виждат вината в себе си. Виждат вината в президента, който им пречи, в Народното събрание, което не трябва да ги контролира, в ЦИК, в служебното правителство, в службите, но не виждат собствената си вина."

Трябвало да се разгледа много сериозно случаят със заместника-министъра. Това е причината да няма машини на първи тур, прецени Стоянов.

"Да си представим хипотетично, че след първия тур водеше г-н Хекимян. Дали тогава пепетата (ПП-ДБ има предвид с този изказ Димитър Стоянов) щяха да приемат това нарушение на собствения им зам.-министър?", попита той.

За един от мотивите на правителството за оставката на Тончев, че шефът на ДАНС не е извършил контрол на своя заместник Стоянов извади следния довод: как да извърши контрол, след като не е бил в България.

В закона пишело, че мандатът на председателя на агенцията е пет години, службите трябвало да имат устойчиво ръководство.

"Да вземе ген. Атанасов да направи ротационен председател на ДАНС и на три месеца да го сменят", опита да вкара ирония секретарят на президента по адрес на Атанас Атанасов, който предлага реформа в службите.

След "нефелни" той нарече аргументите на Денков и "смешни".

И се възмути, че вместо да освободи заместник-министъра на електронното управление, тръгнал да иска освобождаването на шефа на ДАНС.

Правителството не е работещо, сподели още мнението си Стоянов, за разлика от служебния кабинет, в който самият той е участвал.

„В момента нямаме сглобка, имаме разглобка”, заключи секретарят на Радев, цитирайки Бойко Борисов.