Експерти от МВР, други министерства и агенции готвят доклад с мерки срещу корупцията, който трябва да бъде представен на премиера Бойко Борисов до края на февруари, съобщава в. "24 часа".

Част от мерките са проверки от инспекторатите на съответните ведомства на необяснимото богатство на всеки държавен чиновник, който живее нашироко, електронно засичане на служители в администрацията, взели голям заем или рязко замогнали се, и проверка на реалните цени на декларирани имоти, коли и други ценности в имуществените декларации по върховете на властта.

Но за да се случва това, на практика в министерствата с най-висок корупционен риск служителите в инспекторатите трябва да бъдат увеличени до 10 пъти. Така ще могат да се извършват постоянни проверки както по сигнали, така и чрез т.нар. тестове за интегритет. Най-спешно ще се увеличат “ловците на корумпирани” във финансовото, здравното и вътрешното министерство, пише в. "24 часа".

В момента в инспектората, проверяващ служителите на НАП, работели само 5-има души, а в МВР15 души трябва да проверяват повече от 47 хиляди служители.