Павел Котов (Русия) оформи полуфиналното каре тенис турнира "София оупън" в зала "Арена София". 24-годишният тенисист победи с 2:0 сета поставения под №8 в схемата Мартон Фучович (Унгария) - 6:3, 7:6 (3) в последния четвъртфинал.

Това е трети полуфинал през сезона за 80-ия в света, след като достигна до тази фаза в Маракеш и Стокхолм, като в Швеция достигна и до финала, но загуби от Гаел Монфис.

Един пробив, дело на Котов в четвъртия гейм, реши изхода на първата част. През втората Фучович, финалист в София от 2019 г., имаше преднина 4:1 гейма, но руснакът успя да навакса изоставането си и изравни за 4:4. Впоследствие се стигна до тайбрек, в който Котов се наложи със 7:3 т.

На полуфиналите в петък Котов ще се изправи срещу втория поставен Адриан Манарино. Французинът преодоля седмия поставен Себастиан Офнер (Австрия) - 6:7(7), 6:4, 6:3.

Офнер има за какво да съжалява, тъй като имаше преднина от сет и 4:2 гейма във втората част. В този момент обаче Манарино намери най-добрата си игра и спечели 8 от следващите 9 гейма, което му доведе преднина 4:1 във финалния сет. Сервирайки за мача Манарино трябваше да отразява две последователни точки за връщане на пробива, успя да се справи и се поздрави с крайния успех.

За Манарино това е втори полуфинал в София, след като през 2020 г. отстъпи пред спечелилия титлата тогава Яник Синер (Италия).

Другата полуфинална двойка противопоставя Джак Дрейпър (Великобритания) и Ян-Ленард Щруф (Германия).

Британският тенисист се класира толкова напред за първи път през сезона тура на ATP - 6:2, 6:2 срещу участващия с "уайлд кард" Джем Илкел (Турция). Това бе най-неравностойният четвъртфинал.

Докато поставеният под номер 3 Щруф имаше доста повече трудности срещу Фабиан Марожан (Унгария) - 7:6(3), 4:6, 6:4. Германецът пласира 13 аса и елиминира дебютанта в българската столица Марожан.

Мачът между Дрейпър и Щруф няма да започне преди 16 часа в петък, а веднага след него на централния корт е другият полуфинал.

Янаки Милев и Пьотр Нестеров отпаднаха на двойки

Националите и за "Купа Дейвис" Янаки Милев и Пьотр Нестеров отпаднаха на четвъртфиналите на двойки.

Участващите с "уайлд кард" българи загубиха от опитните специалисти при дуетите Гонсало Ескобар (Колумбия) и Александър Недовесов (Казахстан) с 6:4, 3:6, 5-10 за 84 минути на корт 1.

34-годишният Ескобар е 58-и в световната ранглиста на двойки. Той има четири титли в кариерата си в ATP, едно от които през този сезон в Бостад (Швеция) на клей през юли отново в тандем с Недовесов. Двамата играха финали също така и в Кицбюел (Австрия) и в  Хертогенбош (Нидерландия).

36-годишният Недовесов пък е 48-и в света при дуетите. Той спечели първата си титла на двойки този сезон, но има още пет финала в Тура.

19-годишният Милев и 20-годишният Нестеров започнаха отлично днешната среща и взеха първите четири гейма, след което съперниците им намалиха от 1:5 до 4:5, но българите все пак взеха сета.

Във втората част Ескобар и Недовесов реализираха ранен брейк за 2:0. В последствие представителите на домакините сервираха солидно, но не се възползваха от пет шанса да върнат пробива - един в третия гейм и по два в петия и в деветия, заради което срещата трябваше да бъде решена от шампионски тайбрек до 10 точки.

В него колумбиецът и казахстанецът направиха ключова серия от четири поредни разигравания, за да поведат с 8:4, след което стигнаха до успеха. Милев и Нестеров все пак си осигуриха по 2610 евро и по 45 точки за световната ранглиста при дуетите, но българското участие в турнира приключи.