Представителите на Европейската комисия и Европейската централна банка (ЕЦБ) изразиха пълна подкрепа за присъединяването на България към еврозоната, съобщиха от Министерството на финансите.

Това стана ясно от работното посещение на финансовия министър Асен Василев в Брюксел.

Днес той се срещна и разговаря с председателя на Еврогрупата Паскал Донахоу, с изпълнителния заместник-председател на ЕК Валдис Домбровскис, с еврокомисаря по икономиката Паоло Джентилони и с Пиеро Чиполоне - член на изпълнителния борд на ЕЦБ.

България ще представи доклад за напредъка си по въвеждане на еврото през декември. Това ще стане на срещата в Брюксел на Еврогрупата, обединяваща финансовите министри на страните от валутния съюз.

Според европейски анализатори България има шанс да получи нещо като „политическа“ покана за влизане в еврозоната. Това ще стане при положение, че единствен проблем на страната ни остане по-високата инфлация. Според икономическия критерий за ценова стабилност размерът й не може да надвишава с повече от 1,5 процентни пункта размера на инфлацията на трите страни членки с най-добри показатели. Това е трудно изпълнимо за страната ни.

По-рано днес Асен Василев участва в Съвет „Икономика и финанси“ (ЕКОФИН). Министрите обмениха мнения по икономическите последици от руската агресия срещу Украйна. България твърдо подкрепя оказването на финансова и икономическа подкрепа, която трябва да бъде обвързана с осъществяването на конкретни реформи от украинските партньори. Това ще подпомогне и процеса на евроинтеграция на страната, се казва в съобщението на МФ.

Съветът обсъди и прилагането на Механизма за възстановяване и устойчивост (МВУ) и прие решения за изпълнение и одобряване на изменените национални планове, представени от Австрия, Дания, Швеция и Литва. До края на годината се очаква постепенно всички 27 страни от ЕС да представят изменения на плановете си, за да получат достъп до новите безвъзмездни средства по механизма REPowerEU, както и да отчетат актуализираното разпределение на средствата по него.