Общата инфлация в еврозоната на годишна база се забави рязко през юни до 17-месечно дъно от 5,5% спрямо 6,1% през май, показват предварителни данни на европейската официална статистика Евростат, цитирана от БНР. 

Това е най-ниската инфлация в единния валутен блок от януари 2022 г. (точно месец преди началото на руска военна инвазия в Украйна), докато осредните пазарни очаквания бяха за забавяне на инфлацията до 5,6 на сто. 

Въпреки поредното рязкото отслабване, инфлацията в еврозоната все още остава далеч над средносрочното целево ниво на ЕЦБ от 2 на сто.

Месечната инфлация през юни пък се повишава през юни с 0,3% спрямо май.

Забавянето на годишната инфлация е в резултат на спад на цените при горивата с 5,6% спрямо година по-рано (след понижение с 1,8% през май), както и на по-слабо нарастване на цените на неергийните индустриално производствени стоки с 5,5% (след тяхно нарастване с 5,8% месец по-рано). По-слаб растеж отчитат и цените на храните, алкохолните напитки и тютюневите изделия, но въпреки това те продължават да се повишават силно през юни с 11,7% на годишна база след нарастване с 12,6% месец по-рано. В същото време има по-силен годишен растеж на цените на услугите - с 5,4% след повишение с 5% през май. 

Основната инфлация (изключвайки волатилните цени на храни и енергия) обаче се ускорява леко през юни до 5,4% на годишна база от 5,3% през май, оставайки близо до рекордния пик от 5,7%, достигнат през март 2023 г.

По-рано този месец Европейската централна банка направи поредното лихвено повишение с цел укротяване на инфлацията.