Германският канцлер Олаф Шолц и председателят на Централния еврейски съвет Йозеф Шустер осъдиха неотдавнашните антисемитски прояви в цяла Германия по време на възпоменателното събитие, посветено на 85-годишнината от Кристалната нощ. Всяка форма на антисемитизъм трови обществото, заяви Шолц.

Той призова хората в Германия да се противопоставят активно на маргинализирането на евреите. Дискриминацията и антисемитизмът са преследвали евреите в продължение на векове - особено по време на Холокоста, та дори и днес, заяви Шолц на възпоменателната церемония на Централния съвет на евреите в синагогата Бет Цион в Берлин. "Това е позор. То ме възмущава и засрамва дълбоко“, заяви той.

„Нищо, абсолютно нищо – нито произход, нито политически убеждения, нито културни особености, нито твърдения за постколониална история, не могат да оправдаят празунването на ужасяващото клане на невинни цивилни“, посочи той.

Канцлерът подчерта, че няма значение дали антисемитизмът е политически или религиозен, дали идва отляво или отдясно, дали е израснал в Германия или е внесен в страната отвън.

"Всяка форма на антисемитизъм трови нашето общество. Точно както ислямистките демонстрации и митинги в момента. Ние не толерираме антисемитизма. Никъде."

Шолц заплаши с депортиране мигрантите, които се държат антисемитски. Всички трябва да знаят, че в този случай рискуват да загубят "статута си на пребиваване". Защитата на еврейските институции била както задължение на държавата, така и граждански дълг. Но само това не е достатъчно. "Ако евреите в Германия трябва да живеят зад все по-големи защитни щитове, това е недопустимо", продължи Шолц. Канцлерът благодари на всички, които са проявили солидарност с жертвите на терора на Хамас на митинги, бдения или в социалните мрежи. "Това ни дава увереност и укрепва нашата общност."