От щаба на Ваня Григорова обмислят оспорване на вота в София. Това стана ясно в първото изявление на кандидатката на левицата и нейния екип, която загуби балотажа за кмет с много малка разлика.

"Надеждата остава жива, а свободата е на една ръка разстояние - от 3000 до 5000 гласа. Ще бъда първата, която ще поздрави господин Терзиев, ако и когато съдът реши, че тези резултати и начинът, по който бяха постигнати, са законосъобразни", заяви Григорова.

Тя допълни, че данните показват, че има двойно увеличение между първи и втори тур на нейните гласове.

"Действителният ръст вероятно е още по-голям. На първия тур успяхме да се преборим с едната коалиция в сглобката, малко не ни остана да се преборим с другата част от сглобката.

Срещу нас беше впрегнат целият властови, финансов, управленски, включително и технически ресурс, с които разполага ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС.

Въпреки това водим в 13 от 24 района на София. Това на практика са всички големи жилищни райони, с изключение на някои части от "Младост". Дадохме надежда на много хора за това, че София може да бъде различна и допоследно ще се борим за всеки глас, защото за нас всеки софиянец е важен", заяви Ваня Григорова.

От екипа й заявиха, че проверяват секция по секция и има основание за оспорване на крайния резултат. 

Сред аргументите за оспорване на вота е това, че машините са удостоверени неправомерно. Съмнения има и в процедурата на предаване на изборните протоколи в ЦИК - много лесно протокол с празно поле в него може да бъде попълнен с неистинска информация.

Григорова отрече да има апетити към лидерското място в БСП. Според нея тези опасения са дошли от страна на опонентите й.

"Те не се спряха пред нищо, за да компрометират както моята кандидатура, така и нашите общи каузи и цели", каза тя.

И допълни:

"За десетохиляден път вероятно – аз не съм член на БСП и няма как да бъда избрана за лидер на БСП. Моля всички, които имат опасения, че ще оглавя БСП, най-сетне да се успокоят. На дневен ред е София".