Професор Нина Хрушчова говори пред ДВ за възможните сценарии за смяна на властта в Русия. Тя е политоложка, писателка и правнучка на съветския ръководител Никита Хрушчов.

Как ще завърши управлението на Владимир Путин? Възможно ли е руският елит да организира заговор срещу него?

Нина Хрушчова: След избухването на войната елитът се оказа в шок - всички бяха млъкнали, но беше очевидно, че искат всичко да свърши колкото може по-бързо. Според мен проблемът е, че представителите на руския елит се страхуват Западът да не ги унищожи след края на войната - затова избират по-малкото страдание. Те не вярват не само на заобикалящия ги свят, но и един другиму не вярват.

Путин ще бъде сменен от хора от сегашното му обкръжение. Кои биха могли да бъдат те?

Това биха могли да бъдат Михаил Мишустин (сегашният руски премиер - б.ред.) и Сергей Собянин (кметът на Москва - б.ред.). Друг вариант са Сергей Лавров и Николай Патрушев (секретарят на Съвета за сигурност на Руската федерация - б.ред.). Третият вариант пък е Алексей Навални да влезе в Кремъл на бял кон и да поведе война срещу корупцията. Русия е непредсказуема страна. Тоест, ако някой твърди, че знае какво ще стане, значи просто лъже. Защото това няма откъде да се знае.

В САЩ следващата година предстоят президентски избори. Как биха могли да се отразят техните резултати на отношенията с Русия?

Джо Байдън поне за момента е изчерпал украинския си потенциал. Не е ясно до каква степен в останалата година от президентството си Байдън действително ще може да се застъпва за Украйна и да получи поддръжка. А и сега всички са заети с Израел.

След това ще започне предизборната надпревара, а ние знаем какъв цирк представлява това в Америка. Тоест, Украйна все повече ще отива на втори план. А ако бъде избран Тръмп, което е напълно възможно, той най-вероятно ще каже на Зеленски нещо от типа: "Слушай, стига вече. Престани да бомбардираш Кримския мост, дай им Крим, а след това може да се договорим за нещо друго". Путин ще има да се усмихва широко.

Когато избираха Тръмп за президент, всички казваха, че той е агент на Кремъл и ще направи всичко за Путин. След това обаче не можеше да се твърди, че по отношение на Путин е била проявявана някаква по-особена мекота, най-малкото по украинския въпрос.

Президентът не решава еднолично с кого да дружи. В Америка това зависи и от обществената заръка, а заръка за дружба с Русия няма. Политическата формула на Америка като цяло е антируска. И този, който ще дойде след Путин, ще трябва да положи големи усилия, за да му повярват най-накрая. Защото те веднъж вече повярваха след Съветския съюз - и видяхте какво стана.

Мнозина на Запад се безпокоят от това какво може да се случи в Русия след Путин. Безпокоят се, че може да стане и по-зле. Доколко основателни са тези опасения според Вас?

Един от тези варианти беше Евгений Пригожин - нали видяхте как приключи всичко. Всъщност всички искат да се отърват от Путин - даже тези, които казват, че се боят от хаоса. Но хаос или не - Путин е нашият любим холивудски антигерой. Америка е страната на Холивуд и тя разбира Русия и Путин от тази гледна точка. Путин ги впечатлява с това, че напълно отговаря на представата им за руския злодей от Холивуд.

Тоест, образът на Русия е образ на врага?

Русия има нужда от десетима като Михаил Горбачов, за да промени това. Войната все някога ще свърши, но според мен следващите поколения ще бъдат белязани задълго заради ужаса, който ние, руснаците, причинихме с тази война.

"Дойче веле"