Категоричният успех на гражданските кандидати на предходния вот е ясен сигнал, че това е напълно възможно и че е дошло времето за създаване на политическа формация от нов тип – гражданска и демократична.

Така, едновременно анализирайки резултатите от отминалите избори, бившият главен прокурор Иван Гешев обяви в пресклуба на БТА начало на свой политически проект.

"Днес десетки граждански организации създаваме платформа „Граждански блок“, влизаме в политиката, за да променим порочния модел", допълни той.

"Формацията е демократична и не е ничия собственост (Клуб Z напомня, че след уволненито си от поста той излъчваше, а после показа и официален адрес на движението си на адреса на Недялко Недялков и "Пик", б.р.) и ще бъде запазена територия за всички активни граждани, които са готови реално да участват в политическия живот на страната и искат гласът им да бъдат чут", добави Гешев.

Пред БТА той анонсира още промени в Конституцията и реформи на Изборния кодекс:

"Средствата, чрез които ние ще постигнем целите си, са премахване на монопола на партиите върху изборния процес и властта, чрез промяна на чл. 12 в Конституцията, промяна на Изборния кодекс с цел премахване на несправедливите предимства, с които се ползват партиите, премахване на препятствията през реализация на референдумите, предимство на мажоритарния елемент в парламентарните избори, реална финансова децентрализация на българските общини, за да не може голямата община чрез финансирането да постига политически и лични цели.

Ще участваме в следващите избори с изцяло граждански листи", заяви още Гешев.... Каквото и да означава това.

Следващите избори са изборите за Европейски парламент догодина. 

Не става ясно това по същество ребранд ли е. Като бе уволнен от съдебната система, Гешев обяви създаването на партия с име "Справедливост за България".

Ето някои от мислите му, които изложи в програмен фейсбук пост за новата партия:

По-рано през деня Гешев коментира и "джендъра" на фейсбук профила си. С доста цветисти намеци:

"Глобалистите искат да премахнат думите "майка" и "баща". Това става ясно от проект за регламент, внесен в Комисията по правни въпроси на Европейския парламент.

Майка била “лицето, родило детето”. Интересно какво ще е татко? Може би “лицето което евентуално е ….. лицето, родило детето”.