След напрегнати преговори Испанската социалистическа работническа партия (ИСРП) на министър-председателя Педро Санчес днес постигна споразумение със "Заедно за Каталуня" - партията на Карлес Пучдемон. Това ще позволи на Санчес, който оглавява служебен кабинет, да се върне начело на редовен, предаде Ройтерс.

В замяна на подкрепата поддръжниците на каузата за "Независима Каталуня" са получили обещание да бъде приет спорен закон за амнистия на техните лидери и активисти, подложени на съдебно преследване заради участието им в опита за отделяне на територията през 2017 г.

Сметките на Санчес

Опозиционната Народна партия спечели парламентарните избори на 23 юли 2023 г. Консервативната група си осигури 137 места (от общо 350) в испанския парламент. Но успя да си осигури подкрепата за правителство единствено от 33-мата представители на крайнодясната група "Вокс". Така двете формации разполагаха със 170 места - на 6 от необходимата бройка за абсолютно мнозинство.

ИСРП се пребори за 121 представители и заедно с коалиционните леви радикали от "Сумар" (31 места), и 18-те членове на три малки регионални партии ръководеше служебно правителство от юли насам. Заедно петте групи разполага със 170 гласа в испанския парламент. Надеждата на Санчес бе в седмината представители на "Заедно за Каталуня", които биха могли да покачат подкрепата за правителството до заветните 177. 

Но партията на Пучдемон преди и след изборите поставяше едно условие за подкрепата си - да се организира референдум за независимост на Каталуня. Затова доскоро изглеждаше, че усилията на социалистическия премиер ще останат на празни и че в страната ще се насочи към нови избори.

"Заедно за Каталуня" изглежда е склонила да отстъпи, но във всеки един момент може да свали правителството. И ще настоява Санчес да си изпълни обещанието.

"Превръщаме се в диктатура"

Потенциалната амнистия среща яростна съпротива от страна на Народната партия. Тя обвинява Санчес, че поставя на карта демокрацията в Испания заради собствената си политическа изгода.

В отговор на новината за сделката в четвъртък, регионалната лидерка за Мадрид на опозиционната партия Изабел Аюсо изрази пред местна телевизия загриженост, "че се превръщаме в диктатура."

В сряда комисарят по правосъдието на Европейската комисия Дидие Рейндерс писа до испанското правителство с искане за повече подробности относно договореното споразумение за амнистия.

"Сега се изразяват сериозни опасения по отношение на продължаващите дискусии относно възможното приемане на закон за амнистия", написа той в писмо до Фелипе Боланос - министъра на испанското президентство (координира дейността на отделните министерства заедно с тази на премиера и отговаря за връзките между правителството и парламента - бел. ред.). "Въпреки че за момента няма официално предложение, това се превърна в казус от значителна важност в обществения дебат и Комисията беше сезирана по този въпрос, включително от голям брой граждани".

Боланос отговори в същия ден:

"Ако законопроект за амнистия бъде поставен за гласуване (в парламента), бъдете сигурни, че ще ви обясним всички подробности за този закон, както и позицията на нашето правителство".

Евентуалното помилване предизвиква критики от страна на испански съдии, които предупредиха тази седмица, че по този начин може да се подкопае върховенството на закона. Позицията им кара някои представители и привърженици на малките каталунски партии да се опасяват, че законът може да бъде подкопан от магистратите и да не се стигне до желаното масово освобождаване на сепаратистки лидери.

Пабло Симон, политически експерт от Университета Карлос III в Мадрид, обяснява пред Ройтерс, че страхът им е напълно легитимен.

"За разлика от помилванията, които правителствата дадоха на (индивидуални) каталунски сепаратисти, законът за амнистията ще отнеме много повече време, за да бъде обработен, минавайки през парламента, като всеки случай ще бъде разглеждан отделно от съдии", уверява той.