Трагичният случай, при който жена загина нелепо, смазана от осветително тяло в тунел "Ечемишка", приключи на последна инстания. Агенция "Пътна инфраструктура" е окончателно осъдена да плати 460 000 лв. с лихвите на наследниците на жената, която загина през 2017 г. в тунела по магистрала "Хемус".

Клуб Z също разказа за трагичния случай от началото на февруари 2017 г., с който се занимаваха тогавашният главен прокурор Сотир Цацаров и дори премиерът Огнян Герджиков. Докато "Ауди А4" е в тунела, лампа падна върху колата и уби жената, която се возела на дясната седалка до шофьора.

Днес "Сега" разказва за окончателния изход от делото - решението на Върховния касационен съд, който се произнесе по гражданското дело за обезщетението като последна инстанция. 

На двете деца и майката на загиналата са присъдени по 110 000 лв., а на вдовеца на 64-годишната жена - 130 000 лв. Върховният съд завишава с по 20 000 лв. обезщетението, определено от апелативната инстанция, която пък беше намалила присъдените първоначално 600 000 лв. от Софийския окръжен съд. АПИ дължи също лихви и разноски.

Майката на жертвата, както и съпругът ѝ обаче не са дочакали решението на върховния съд, става ясно от него. Те са починали междувременно, но обезщетението ще отиде при наследниците им, съобщава "Сега".

От решението става ясно, че майката е преживяла изключително тежко внезапната загуба на дъщеря си, а вдовецът развил тежко онкологично заболяване след смъртта на съпругата си.

Като определя размера на обезщетението, съдът обръща внимание на отношенията на жертвата с близките ѝ, както и на връзката между трагичния инцидент и смъртта на майка ѝ и съпруга ѝ.

АПИ пледираше, че станалото е "случайно събитие", но магистратите не приеха тази теза за доказана. От съдебните решения може да се направи извод, че всъщност става дума за чудовищно безхаберие.

От решението на върховния съд се разбира още, че разследването на инцидента още не е приключило – близо 7 години след трагедията. Според електронния регистър на прокуратурата от 31 август тази година "преписката е за решаване при прокурор" от Софийската окръжна прокуратура. И към 8 ноември този прокурор не се е произнесъл. Т.е. - наказателното дело дори не е започнало.

През 2018 г. прокуратурата обвини шестима души за смъртта на жената, начело с бившите шефове на АПИ Лазар Лазаров и Дончо Атанасов. Обвинения имат и служителите на агенцията Илияна Захариева, Георги Златев, Надя Сачанска и Георги Фучеджиев.