Започва тестването на системата BG-ALERT за разпространение на съобщения за предупреждение на населението за извънредни ситуации и бедствия. Това се посочва в сайта на BG-ALERT.

Първата област, в която ще бъде тествана системата е Габрово. Днес, в диапазона межди 12:00 часа и 12:30 часа гражданите с мобилни телефони, които поддържат технологията Cell Broadcast, ще получат известия чрез звуков сигнал и текстово съобщение. Тестовото съобщение ще бъде получено без значение в какъв режим са телефоните и на кой мобилен оператор. Потребителите ще могат да изключат сигнала, когато го получат.

При реално възникнало събитие, в съобщението за предупреждение, което ще получават гражданите, ще има линк, който насочва към сайта на BG-ALERT, където ще се помества допълнително информация. 

След област Габрово в тестове ще се проведат както следва:

на 14 ноември в областите Видин, Враца, Ловеч, Монтана и Плевен

на 15 ноември в областите Велико Търново, Разград, Русе и Силистра

на 16 ноември в областите Варна, Добрич, Търговище и Шумен

на 21 ноември в областите Бургас, Сливен, Стара Загора и Ямбол

на 22 ноември в областите Благоевград, Кюстендил, Перник, София и Софийска област

на 23 ноември в областите Кърджали, Пазарджик, Пловдив, Смолян и Хасково

Предвижда се на 29 ноември да се проведе национален тест в страната.

Поради спецификата на информационните системи е възможно на някои телефони като заглавие на прозореца, където се визуализират съобщенията да пише - "Сигнал от президента" / "Presidential alert". От Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" уточняват, че сигналът няма връзка с Президентската институция, а текстът е заложен от производителите на операционните системи.

Целта на тестовете е проверка функционирането на системата и населението да придобие представа за съобщенията и съпътстващото ги поведение на мобилните устройства.

Системата BG-ALERT допълва националната система за ранно предупреждение и оповестяване. В момента се изготвя наредба за работата и използването на системата BG-ALER като се очаква в началото на следващата година се очаква тя да започне да работи официално, съобщава БТА.