Инфарктен балотаж в София с преднина на Васил Терзиев в рамките на статистическата грешка. Увеличаваща се преднина в хода на изборната нощ във Варна и в Благоевград. 

В Пловдив новият кмет най-вероятно ще се казва Костадин Димитров - ГЕРБ.

Няма голяма изненада и в надмощието на стария кмет от ГЕРБ Станислав Дечев в Хасково, въпреки че кандидатът на местната опозиция Николай Ставрев беше подкрепен и от БСП, и от ПП-ДБ. Подобна изглежда и ситуацията във Велико Търново, където Даниел Панов, досегашният кмет от ГЕРБ, надделява над Йордан Терзийски (ПП-ДБ). И Дечев, и Панов се очакваше да победят още на първи тур, те водеха там с голяма преднина.

В Русе отново местното статукво, този път в лицето на кмета на БСП Пенчо Милков, надделява над Иван Иванов (ГЕРБ). В Русе беше и най-ниската избирателна активност в страната.

Нов кмет изглежда, че ще има в Плевен - Георг Спартански не печели нов мандат, отстъпва на д-р Валентин Христов (ГЕРБ).

В Шумен кандидатът на БСП Христо Христов надделява пред Георги Колев (БСП).

Във Видин очаквано побеждава досегашният кмет Цветан Ценков на балотажа с Александър Матеев от ГЕРБ.

Смяна във властта се задава в Кюстендил и Пазарджик, където за поредни мандати се бореха Петър Паунов и Тодор Попов. Според предварителни резултати от броенето на бюлетини там първи са съответно Огнян Атанасов, "Зелените", който на втория тур имаше подкрепа от множество партии, и сегашният депутат от ПП-ДБ Петър Кулински в Пазарджик. В Силистра надделява Александър Сабанов, независим, подкрепен и няколко партии, над Ивелин Статев от ГЕРБ.

В Разград бъдещият кмет ще е Добрин Добрев, независим, но подкрепен от БСП, а на втория тур привлякъл подкрепа от ГЕРБ, ДПС, срещу класиралия се първи на предшния тур кандидат на ПП-ДБ Мирослав Грънчаров.

В Габрово и Сливен сегашните управници - Таня Христов и Стефан Радев, печелят нов мандат, според предварителните резултати

В София по данни на "Алфа рисърч" мнозинството от гласоподавателите на Антон Хекимян, ГЕРБ, са пренасочили избора си на балотажа към Ваня Григорова- 46 на сто. Терзиев е взел 38 на сто от тези гласове. Това се случва въпреки призива на Хекимян и най-вече на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов в късния следобед в петък.

Първи резултати от екзит половете на "Галъп", "Алфа рисърч", "Тренд" в някои градове.

София

Васил Терзиев (ПП-ДБ, Спаси София) - 49, 7 на сто (по "Алфа рисърч"). 50,8 на сто ("Галъп")

Ваня Григорова (БСП и др.) - 43, 8 на сто ("Алфа рисърч"). 45,2 на сто ("Галъп")

При 100% паралелно преброяване на "Алфа" резултатът е: 48,6 на сто за Терзиев и 46,8% за Григорова.

90% паралелното преброяване за София на "Галъп" показва стопяване на разликата - 48,2% за Терзиев срещу 47,3 на сто за Григорова.

При 75 на сто паралелно преброяване на "Алфа" разликата е също минимална - 48,8% срещу 46,2 на сто за Терзиев.

Пловдив

Костадин Димитров (ГЕРБ) - 52,8 на сто

Ивайло Старибратов (ПП-ДБ) - 41,5 на сто

При 70% паралелно преброяване на "Алфа" данните са 53,2 на сто за Димитров и 42,2 за Старибратов.

Варна

Иван Портних (ГЕРБ) -  45,3 на сто

Благомир Коцев (ПП-ДБ) - 49,4 на сто

Благоевград

Илко Стоянов, инициативен комитет, подкрепен от ГЕРБ – 48,1 на сто

Методи Байкушев, ПП-ДБ –  49,5 на сто

Велико Търново

Даниел Панов, ГЕРБ – 51,7 на сто

Йордан Терзийски, ПП-ДБ – 40,6

Русе

Пенчо Милков, МК „БСП за България“ –  62,2 на сто

Иван Иванов, ГЕРБ – 30,7 на сто 

Плевен

Валентин Христов -  61,8 на сто 

Георг Спартански - 32,5 на сто

Хасково

Станислав Дечев - 60,4 на сто

Николай Ставрев - 34,6 на сто

При 100% паралелно преброяване на "Алфа" в Хасково Дечев е с 60 на сто подкрепа, 38,2 за Ставрев.

На тези избори отново имаше на балотажите и трети участник - "Не подкрепям никого", на места със сериозни постижения. Затова и сборът от процентите за двамата кандидати не са 100 процента.

(Не)коалиционните партньори се сблъскаха на няколко места  - освен в трите най-големи града в страната, още във Велико Търново, в Благоевград, в Пазарджик, в Хасково. ГЕРБ беше на всички балотажи без Разград, където на втори тур отидоха кандидати на ПП-ДБ и независим, подкрепен от БСП.

В столицата и в още 18 града в страната имаше балотажи. На втория тур избирателната активност беше значително по-ниска от първия. Гласуването беше и с хартия, и с машини като сигнали за проблеми с устройствата имаше в някои секции в столицата и на още места. Към 17 ч. Централната избирателна комисия обяви, че е съгласувала решения на общински избирателни комисии да бъде преустановено гласуването с 47 машини в също толкова секции. В Столичната община те са 10.