Протестиращи се събраха снощи пред дома на премиера Бенямин Нетаняху в Йерусалим.

Полицията трудно удържаше множеството на фона на засилващ се гняв от провалите, довели до смъртоносната атака на въоръжени бойци от палестинската ислямистка групировка "Хамас" срещу израелски селища около ивицата Газа миналия месец, предаде Ройтерс, на която се позовава БТА.

Събралите се развяваха израелски знамена и скандираха "Затвор сега!", а няколкостотин души проникнаха зад полицейските заграждения около резиденцията на Нетаняху.

Протестът, съвпаднал с проучване на общественото мнение, според което над три четвърти от израелците смятат, че Нетаняху трябва да подаде оставка, бе свидетелство за засилващата се ярост сред обществеността срещу политическите и военните лидери.

Досега Нетаняху не е поел лична отговорност за провалите, направили възможно изненадващото нападение на стотици въоръжени бойци на "Хамас", които нахлуха в Южен Израел на 7 октомври, убиха над 1400 души и взеха най-малко 240 заложници.

Първоначалният шок отстъпи място на нарастващ обществен гняв. Много от близките на заложниците, отведени в Газа, остро критикуват реакцията на правителството и призовават роднините им да бъдат върнати у дома.

Хиляди хора се включиха в протест в Тел Авив. Те вееха знамена, държаха снимки на някои от похитените, а също плакати с лозунги като "Освободете заложниците сега на всяка цена", докато множеството скандираше "Върнете ги у дома сега".

Офри Бибас-Леви, чийто брат заедно с двете му малки деца - четиригодишният Ариел и десетмесечния Кфир, са заложници на "Хамас", каза пред Ройтерс, че е дошла да подкрепи близките си. "Не знаем къде са, не знаем как са. Не знам дали за Кфир има храна, не знам дали Ариел получава достатъчно храна, казва тя.

След нападението Израел започна интензивна въздушна и сухопътна офанзива в Газа, в резултат на която са загинали над 9000 души, твърдят здравните власти в управляваната от "Хамас" Газа. Цели райони в анклава са превърнати в руини.

Още преди войната Нетаняху беше разединяваща фигура, беше изправен пред обвиненията в корупция, които отрича, и прокара план за ограничаване на правомощията на съдебната власт, който предизвика многохилядни улични протести.

Огласено вчера допитване за израелската телевизия "Канал 13" показа, че 76% от израелците смятат, че Нетаняху - премиер с рекорден шести мандат - трябва да подаде оставка, а 64% - че в страната трябва да се свикат избори веднага след войната.

На въпроса чия е основната вина за нападението на "Хамас" 44% от израелците сочат Нетаняху, 33% - началник-щаба на армията и висши служители на Израелските сили за отбрана (ЦАХАЛ), а 5% - министъра на отбраната, показва допитването.