Руснаците продължават да търпят сериозни загуби в личен състав и военно оборудване в опитите си да завладеят ключовия от военно-стратегическо значение град Авдеевка.

Руският експерт "Репортер Филатов", който е на фронтовата линия край града, обяснява защо атаката на окупаторите не е постигнала желания светкавичен успех: новопристигналите резерви трябвало да разминират пътищата за колоните от превозни средства, след което да бъдат последвани в нападението от други сили, включително 114-та бригада. 

"Въпреки това, по неясни причини, 114-та мина първа и попадна под силен украински обстрел, претърпявайки тежки загуби. Следващите колони бяха изправени пред същата съдба, тъй като не бе извършено разминиране".

"Филатов" се оплаква, че до висшето ръководство се изпращат погрешни доклади по отношение на Авдеевка.

От началото на украинската контраофанзива Русия доказа, че умее да се защитава. Но изглежда все още допуска необясними грешки при контранастъпленията си. 

Войната не е в патова ситуация

След като пробиха първата отбранителна линия на Русия край Вербове и Роботино, украинците осезаемо забавиха своя ход. Това не е руска опорка - заплахата от състояние на застой бе потвърдена от генерал Валерий Залужни в интервю за британското списание "Економист". 

Командирът посочва, че войната преминава към нов етап: "това, което ние военните наричаме "позиционна" война на статични и изтощителни битки, както през Първата световна война, за разлика от "маневрената" война на движение и скорост".

"Това ще бъде от полза за Русия, позволявайки й да възстанови военната си мощ, като в крайна сметка ще застраши въоръжените сили на Украйна и самата държава", предупреждава генералът.

Изявлението на Залужни бе масово интерпретирано като израз на безпомощност пред обстоятелствата на фронта. Това тълкуване бе подкрепено от статия в "Ен Би Си Нюз", според която украинското правителство е било посъветвано от западни партньори да помисли от какво може да се откаже, за да седне Русия на масата на преговори и да се сложи край на войната. Причината - някои американски и европейски представители вярват, че войната е в задънена улица и удължаването й ще е от полза само за Москва.

Но тезата на украинския генерал е съвсем различна. В много по-дълго есе под името "Съвременната позиционна война и как да я спечелим" той очертава промените, които Украйна трябва да направи, за да преодолее "позиционния" етап от конфликта.  

Залужни отбелязва, че украинската армия трябва да спечели въздушно превъзходство, да нахлуе дълбоко в "минните полета", да повиши ефективността на контрабатареята, да създаде и обучи необходимите резерви и да изгради способности за радиоелектронна борба.

В есето си генералът обяснява, че настоящият позиционен характер на войната е резултат от технологично-тактическия паритет на бойното поле и масовото използване на минни заграждения от руските и украинските войски. Залужни твърди, че за да се избегне "окопната война" Украйна трябва да разработи нови подходи на воюване, някои от които зависят от подкрепата на Запада, а други - от адаптации на украинската армия, държавата и обществото.

Западните партньори не могат да си измият ръцете с есето на Залужни. То е посветено на това как да се възстанови "маневренната" война, за да може Украйна да победи. Не е аргумент в подкрепа на тезата, че войната необратимо е навлязла в задънена улица. 

"Рашисти на седмицата"

Време е да наградим прославилите се през изминалите седем дни "Рашисти на седмицата".

"Бронзов медал" получава телевизионният водещ Сергей Мардан, за когото украинците са изкуствено създадени антируснаци след 1991 г.

"Това, което се нарича "голяма, градска украинска култура" никога не е съществувала. Съветските власти, въпреки невероятните си усилия, не успяха да я създадат. Съветско-украинските език, литература, украинският театър, украинското кино, украинската телевизия в съветско време - винаги бе срамно да ги гледаш. Всичко бе изобретено след 1991 г. чрез волеви усилия. Това е просто ритуал. Това е като да се кълнеш в дявола. Отричаш се от Христос и казваш: "Сега съм украинец".

Мардан без да осъзнава влиза в противоречие с лидера на страната си и "сребърен медалист" Владимир Путин. Президентът определя украинците като "братя", но с пъклената цел да прехвърли на тяхна отговорност незаконното анексиране на Крим от страна на Русия.

"Разбира се, ако имахме добри отношения с... братска Украйна. Все още говоря за "братска", тоест - етническият ѝ състав е братски в буквалния смисъл на думата. Ако имахме нормални, съвременни, добронамерени (взаимоотношения), въобще нямаше да ни хрумне да предприемем действия, например, по адрес на Крим".

Имената на "златните медалисти" не са ни известни. Условно ще ги наречем "руски войник 1" и "руски войник 2"Ето какво ни разказват те:

Рв1: "Искате ли да чуете една шега. Вчера бомбардирахме, бомбардирахме, бомбардирахме, бомбардирахме, бомбардирахме, бомбардирахме. А днес се оказа, че това е било нашия 30-и батальон".

Рв2: "Имаше предислокация на техника. Наши хора! Наши хора, да го е*а".

Рв1: "(смее се) И слава Богу - пропуснахме всички удари". 

Рв2: "Как да не хуля и да не пуша! А аз съм непушач".