"Обръщам се към всички нас - софиянци, нашите симпатизанти - ние трябва да подкрепим кандидата на правителството - в случая Терзиев. Колкото и да ми е не отвътре".

С тези думи лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов се обърна към актива на партията от Самоков, Софийска област, където избра да закрие кампанията.

Без съмнение под "кандидата на правителството" трябва да се разбира номинацията на "Продължаваме промяната-Демократична България" Васил Терзиев. 

Терзиев тази неделя е на балотаж с лявата кандидатка Ваня Григорова. 

"Трябва да подкрепим кандидата на правителството, колкото и да ми е не отвътре. Още имате време. Така, както аз изнасилвам партията в момента, ако сте играли с БСП, то ще ви се върне - обещавам ви. Искам да ви убедя, че държавата ни интересува повече, отколкото партията.

Да ги видим след това какви мнозинства ще направят в Столична община. Публично всеки ден ще питам Кирил Петков, ако направи уйдурма в СОС с тези, другите", заяви Борисов.

По-рано през деня подкрепа за Терзиев декларира и останалият трети в кметската надпревара - кандидатът на ГЕРБ Антон Хекимян.

С призив за подкрепа, в т.ч. от ГЕРБ излезе и съпредседателят на ПП Кирил Петков.

"Г-н Петков е пуснал един пост. И това е дин от малкото случаи, в които съм съгласен с него. Той се е обърнал към всички десни избиратели и хора всички с демократични ценности, каквито има в в СДС, "Синя София" и ГЕРБ. 

Същото бих казал и за техните симппатизантии. Хора, може да не харесвате ПП-ДБ, може да не харесвате правителството, но десни хора не можем да си позволим комунист да оглавява София. И пише: този кандидат е подкрепеен от Румен Петков, от Волен Сидеров, от Георги Първанов, от Николай Малинов, не само от групата около Кирил Добрев от БСП, но и от Българската комунистическа партия. Три пъти го четох г-н Петков, не видях да пише Българската социалистическа партия. А Българската социалистическа партия е издигнала Ваня Григорова и нейният лидер Корнелия Нинова беше ваш виицепремиер", обърна се Борисов към симпатизантите на ПП.

Защо пропуснахте БСП? Защо допуснахте БСП да ви подкрепя навсякъде в страната срещу ГЕРБ? Това честно и искрено ли е? За разлика от вас, аз никога не съм бил лицемер", допълни той. (Вчера в Плевен Борисов напомни, че има решение на Националната конфернция на ГЕРБ никога да не се влиза в съюз с БСП. Междувременно местната организация на ГЕРБ в Разград официално подкрепи "независимия" кандидат за кмет там Добрин Добрев, който всъщност е председател на БСП-Разград, срещу Мирослав Грънчаров от ПП-ДБ. Разликата между двамата е под един процент).

Факт е, че в страната БСП взе решение да подкрепи кандидатите, които са на балотаж и се изправят срещу ГЕРБ. В масовия случай - тези на ПП-ДБ. ПП-ДБ пък неофициално връща жеста на социалистите.

По думите на Борисов в момента изборът в София е между "червено и тъмно червено", но не трябвало ГЕРБ да се поддава на емоцията и с личното си партийно его да направи така, че България да тръгне още по-надолу. 

На финала той поиска от ПП-ДБ да направи същото - да призове симпатизантите си публично за подкрепа на ГЕРБ на балотажите тази неделя.