Григор Димитров за втори път в кариерата си е на полуфинал на Мастърса в Париж - 6:1, 4:6, 6:4 за час и 40 минути срещу 11-ия в света Хуберт Хуркач (Полша).

За място на финала първата българска ракета ще спори със Стефанос Циципас, победил Карен Хачанов с 6:3, 6:4 в друг четвъртфинал.

Това е втори пореден полуфинал за Димитров на Мастърс 1000 - той достигна тази фаза и в Шанхай. Във френската столица той бе в топ 4 и през 2019 г.

Бившият №3 в света проби още във втория гейм в мача, възползвайки се и от неконцентрираните и нервни действия на неговия съперник. Имаше трудности да затвърди брейка, но поведе с 3:0. Опонентът му взе гейм, но след това видя как губи още три поредни, така Димитров набързо поведе с 6:1.

Във втората част обаче Хуркач започна да намира най-силното си оръжие - сервиса. Полякът не даде много шансове на хасковлията на собственото си подаване, а в десетия гейм успя да реализира първия си пробив, за да изравни резултата.  

Решителният трети сет също вървеше равностойно и с убедителни действия на подаващите. В седмия гейм Димитров успя да се "закачи" при проявено колебание на Хуркач и да го принуди да сдаде гейма, а това се оказа решаващо. Затвърди и след размяна вдигна поледеносно ръце в Париж за четвърти път тази година.

Така Григор Димитров победи Хуркач за четвърти път от четири мача помежду им.

Полякът, който завърши с 19 аса, беше в отлична форма напоследък, като днес допусна едва трета загуба в последните си 16 мача. Полякът достигна до финал в два от предишните три турнира, в които участва. Той спечели втората си титла за сезона на "Мастърса" в Шанхай на 15 октомври, а миналата неделя загуби мача за титлата в Базел. Преди това в края на февруари взе и трофея в Марсилия.

"Изиграх много добър първи сет, след което той започна да вкарва сервисите си и стана доста по-трудно. Знаех какво да очаквам срещу него, но не знаех дали ще успея да направя пробив. Във втория сет се опитах да изчакам своите шансове, да се опитам да направя нещо при неговото подаване, но не се получи, а в края той ме проби и изравни резултата.

Радвам се, че в третия сет отново успях да стигна до пробив, а с това и до победата.  Уверен съм, чувствам се добре и това е много важно, за да мога да се представям на такова ниво. Мисля, че дори мога да играя още по-добре", коментира Димитров, който допусна само 12 непредизвикани грешки в двубоя.  

Стефанос Циципас е традиционно неудобен съперник за Григор, като балансът е 6:1 в полза на гърка. В началото на тази година Циципас победи Димитров в три сета. Двубоят им в събота ще започне около 15 часа наше време.