Владимир Путин явно е твърдо решен да разпали още повече конфликта в Близкия изток и не се притеснява да доставя оръжие на враговете на Израел. За това свидетелстват съобщения в различни американски медии, според които руската наемна сила "Вагнер" снабдява ислямистката терористична групировка "Хизбула" със система за противовъздушна отбрана "Панцир".

Според "Уолстрийт джърнъл", който се позовава на служители на американското разузнаване, оръжието идва от Сирия. Не е ясно дали доставката вече е осъществена. От 2013 г. "Вагнер" действа в Сирия на страната на диктатора Башар Асад, но след смъртта на Пригожин вече е под контрола на руското министерство на отбраната. "Хизбула" също се сражава за Асад в Сирия от името на Иран и е установила контакти с групата "Вагнер" там.

Според американската телевизия Си Ен Ен оръжието "Панцир" всъщност е било предназначено за сирийската армия. Асад обаче се е съгласил оръжието да бъде предадено на "Хизбула". Според CNN американските разузнавателни служби са следили оръжието от известно време и наскоро са открили, че то е било транспортирано. Ако съобщенията са верни, това би било осезаема ескалация от страна на Русия към Израел.

След нападението на 7 октомври Кремъл отказа да осъди терора на Хамас. В Съвета за сигурност на ООН Москва попречи да бъде приета резолюция, в която се подчертаваше правото на Израел на самозащита. Миналата седмица високопоставени руски представители приеха делегация на „Хамас“ в Кремъл - по-малко от три седмици след клането, при което загинаха 1400 души. Тогава Израел привика руския посланик и обвини Москва, че узаконява терора. Израелската армия следи внимателно съобщенията за доставката на системата "Панцир" на "Хизбула", заяви сега нейният говорител Джонатан Конрикус пред американската телевизия "Фокс".

Засега няма доказателства за пряко участие на Русия в действията на „Хамас“. Това, което е сигурно обаче, е, че ескалацията на конфликта играе в полза на Кремъл, тъй като отклонява вниманието от войната срещу Украйна, обвързва западните военни ресурси и разделя идеологически поддръжниците на Украйна. За израелската армия обаче предполагаемата оръжейна подкрепа от страна на Русия също представлява съвсем реална заплаха.