Израел е по-слаба от паяжина.

Това обяви генералният секретар на "Хизбула" Хасан Насрала в първото си публично изявление от 7 октомври насам.

Той подчерта, че "славната операция" от 7 октомври е била на 100% подготвена от палестинците. 

"Тази славна, сеизмична операция предизвика земетресение по отношение на сигурността, политиката, дипломацията и дори психологически. Това ще има дълбоки стратегически последици", подчерта Насрала.

В голяма част от речта си лидерът отправяше лъжи по адрес на Израел. Той обяви, че от началото на войната Израел не е постигнала нито един военен успех на фронта - ден, след като израелски войници нахлуха в града Газа и са на път да разполовят на две палестинския анклав.

Насрала също обвини израелската армия, че е избивала свои цивилни на 7 октомври, за да обвини "мъчениците" на "Хамас" за престъпленията. Той отрече бойци на терористичната организация да са обезглавявали бебета (въпреки доказателства в противоположната посока). Но въпреки, че Израел извършва зверства в Газа, не тя е "Големият Сатана", заради който палестинската кауза не може да бъде изпълнена.

"Америка е напълно отговорна за войната в Газа. Израел е само инструмент". 

Насрала подчерта, че не бива да бъде позволявано на Израел да покори Газа. По думите му поражението на "Хамас" ще има последствия за арабския свят и по-конкретно за Ливан (населението на страната не желае да влиза във война с Израел).

Насрала предупреди "да не се изпускат от поглед" две краткосрочни цели: прекратяване на войната в Газа и позволяване на "съпротивата" в Газа да "триумфира".

Подобен триумф, каза той, би бил победа за всички хора в региона - за народа на Египет, Йордания, Сирия и "преди всичко това е от национален патриотичен интерес за Ливан".

Той каза, че арабските и мюсюлманските държави "не трябва да пестят усилия, за да сложат край на войната", добавяйки, че трябва да спрат износа на петрол и храни за Израел.

Час след началото на речта Насрала се посвети на най-дългоочакваната част от изявлението му - дали "Хизбула" ще атакува Израел, или ще се ограничи (както прави сега) до гранични нападения срещу израелски градове и бази.

Лидерът посочи, че "ислямската съпротива на Ливан" е започнала още на 8 октомври и че скоро след това военните действия са се разширили по цялата граница.

Той посочи, че "това, което се случва на ливанския фронт, е безпрецедентно от 1948 г." и откакто има израелски бази на границата с Ливан.

"Никой не може да го усети както жителите и войниците на границата. Това е различна битка от 2006 г.", подчерта той.

Насрала обяви без да представи доказателства, че половината израелска армия е принудена от "смелите жертвоготовни мъченици" да се бие на ливанската граница. И по думите му, ако не била решителната роля на "Хизбула", Газа вече е щяла да бъде паднала.

"Всички опции са на масата и ние можем да изберем всяка една опция по всяко едно време. Всички трябва да бъдем готови за всички възможности в бъдещето. А на америакнците казвам - заплахите срещу нас няма да доведат до нищо. Вашите кораби не ни плащат и никога не са го правили. Вашите кораби, с които ни заплашвате - ние сме готови за тях. На американците казвам - помнете загубите си в Ливан, Ирак и Афганистан. И помнете как унизителноо се изтеглихте от Афганистан. Тези, които ви победиха в Ливан в началото на 80-те - още са живи. Тук са децата и внуците им".

Той даде съвет на американците, които все пак искат да има мир в Близкия изток.

"Израел е вашият инструмент и слуга. Вие американци може да спрете агресията срещу Газа, защото това е вашата агресия. И не забравяйте, че интересите, корабите, самолетите, войниците ви - те ще платят цената".

Очаквайте подробности.