Министерският съвет, заедно с МВР, умножават усилията си срещу купуването и продаването на гласове за балотажите в неделя. Това заяви премиерът Николай Денков във видеообръщение, разпространено от пресслужбата на Министерския съвет по повод предстоящия втори тур на местните избори. 

"На прага на втория тур на местните избори, една от най-важните задачи пред правителството е да осигури честно провеждане на изборите. Тази задача в момента е още по-важна, заради тревожната статистика за броя на изборните нарушения около първия тур. Рекорден брой са сигналите, които постъпиха в МВР по време на изборната кампания, в деня на вота и в дните след това“, заяви Денков. 

И допълни:

"Повече от половината от всички сигнали – 1125, са за купуване на гласове. За това свидетелстват появилите се видеозаписи за корупционни практики, които вече се разследват". 

Премиерът обяви, че е подсигурено засилено физическо присъствие на полиция и жандармерия в градове и региони, в които исторически е имало най-много сигнали за престъпна дейност, свързана с изборния процес.

"Екипите на МВР работят извънредно и в пълна мобилизация, за да ограничат максимално търговията с гласове", увери Денков. 

И заяви:

"Вече е факт още една ключова стъпка на правителството за гарантиране на честното отчитане на изборните резултати, а именно удостоверяването на машините за гласуване на балотажа. Въпреки извънредно кратките срокове за извършване на цялата процедура отново, Министерството на електронното управление работи денонощно и свърши работата си в срок". 

Той подчерта, че докладът от процеса по удостоверяване вече е изпратен на Централната избирателна комисия.

"Това е изключително важно, за да не повторим печалния резултат с половин милион невалидни гласа от първия тур

До края на изборния ден на 5 ноември правителството ще направи всичко необходимо, за да могат българските граждани, когато видят резултатите, да бъдат уверени, че изборът кой да управлява тяхното населено място е решен от жителите му, а не от изборни манипулации", заяви министър-председателят.