Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов призова симпатизантите на партията си да гласуват по съвест на балотажа в София. Но все пак намекна, че е за предпочитане да подкрепят кандидатката на БСП Ваня Григорова.

Няма по-лошо от това да направиш нещо непоискано - непоискано добро или непоискана подкрепа, мотивира се Борисов, като отбеляза, че от ПП-ДБ е трябвало да поискат подкрепа за Васил Терзиев в неделя вечер и вече е късно за това. 

"И както Хекимян каза - по-добре държавна собственост от Държавна сигурност. Нека нашите избиратели гласуват по съвест", каза лидерът на ГЕРБ.

Репликата на останалия трети на изборите в София Антон Хекимян всъщност беше, че "предстои труден избор между Държавна сигурност и държавна собственост", без да заяви предпочитание за едното или другото.

Борисов каза още, че никой от ПП-ДБ не е излязъл в подкрепа на кандидати на ГЕРБ, които ще се явяват на балотаж в други градове в страната срещу трети партии.

"Вие зададохте ли им въпрос кого ще подкрепят в страната? Като например в Шумен, където сме на балотаж срещу БСП?"попита той.

И отбеляза, че партията се е представила отлично на фона на останалите, задминала е три пъти "Промяната" по общински съветници, и че резултатите в София са очаквани, имайки предвид "целенасочената атака от всички срещу Фандъкова".

"Когато ние печелехме изборите в София, ние ги печелихме с над 200 хил. гласа. През 2011-а Фандъкова с 247 хил. гласа - това е промяна, това е вълна, това е одобрение. Сега ПП-ДБ имат заедно, двете партии, 119 хил. гласа. Наполовината на това, което ние сме печелили, когато сме се явявали тези 18 години. А изборите в София изобщо не са завършили", отбеляза той.

Борисов добави, че "най-добрият начин да си върнем София е като я загубим".

"Сега ще я спасим от "спасителите". Аз ги познавам тези хора. Те не могат да работят, те са мързеливи", каза той за партньорите си в националната власт.

"На практика в момента сглобка не съществува"

По-късно през деня от Стара Загора лидерът на ГЕРБ остро критикува "Продължаваме промяната - Демократична България" за техните обещания и попита какво са правели през последните години, в които бяха на власт:

"Сглобката е толкова паянтова, че не знам как ще се стигне до бюджет. Нашите депутати ще го гласуват, само ако има ясно разписано какви конкретни проекти ще се случват по градовете. Повече не можем да им вярваме на обещанията", заяви Борисов в Стара Загора, цитиран от БГНЕС.

Той подчерта, че "на практика в момента сглобка не съществува, напротив - те играят с нашите противници срещу нас".

И още:

"Още в сряда ще си проличи на първото заседание. Това не е по наша вина. Ако на втори тур направят безпринципни сглобки, това ще разруши голямата сглобка и ще си проличи още следващата седмица. Те ни поставят ултиматуми, ние ще им отговорим с реалността", коментира Борисов.

Той се надява ГЕРБ, ПП и ДБ навсякъде да бъдат разумни и да си спомнят, че са в сглобка, която от сряда трябва да започне да работи.

"Аз не виждам как в сряда ще седнем да си говорим. Тяхното отношение към нас е най-враждебно", добави лидерът на ГЕРБ.