Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен призова Република Северна Македония (РСМ) да приключи с промените в своята конституция.

Това стана в Скопие, където тя е на посещение в рамките на обиколката си в страните от Западните Балкани, тя даде съвместен брифинг с премиера Димитър Ковачевски

„Първите стъпки са направени в парламента ви и това е добра новина. Надявам се всички партии да се възползват от този момент, за да се придвижат напред. Защото сега наистина е моментът - в целия Европейски съюз и в страните, които искат да се присъединят към него, за процеса на разширяване. Важно е да се улови този момент. Разбира се, знам колко много предизвикателства може да има в този процес, но съм сигурна, че ще можете да оправдаете вашата репутация на успешно многоетническо общество“, каза Фон дер Лайен.

Тя не спомена изрично вписването в преамбюла на конституцията на българите като пълноправна част от гражданите на РСМ. България настоява бившата югославска република да направи точно това, преди да вдигне ветото си за присъединяването ѝ към ЕС.