„При сегашната ситуация, когато България е споменавана по този начин, както се случи, и с продължаващото нарушение на човешките права, това със сигурност не е пътят към по-бърза интеграция за Република Северна Македония (РСМ).“

Така служебният външен министър Иван Кондов коментира пред български журналисти в Брюксел поредното напрежение между двете страни, прераснало в словесни престрелки по върховете.

Кондов участва в заседания на Съвет „Външни работи“. На него бяха поканени и външните министри на страните от Западните Балкани, почти всички от които са кандидат-членки на ЕС.

Министърът очевидно имаше предвид изказването на премиера на РСМ от миналата седмица. Тогава Димитър Ковачевски сравни България с Русия, като изтъкна, че начинът на говорене на страната ни много наподобява говоренето на Москва за Украйна. Така той отговори на критиките на вицепрезидентката Илияна Йотова, която постави въпроса за правата на българите в РСМ. Сблъсъкът се проведе на срещата на Съвета на Европа в Рейкявик.

Иван Кондов е имал кратък разговор с колегата си от РСМ Буяр Османи. 

„Той се опита да обясни, че де факто изказването на премиера е било свързано с конкретни политици, а не с политиката на България. Но аз му поставих въпроса защо при това положение е била посочена България, а не конкретния политик, когото са визирали“, каза първият ни дипломат.

На самата среща въпросът не е обсъждан. Форматът не го предполага, поясни Кондов. Много държави обаче посочили, че ЕС е базиран на ценности и че трябва да се спазят всичките изисквания за европейската интеграция.

Отделно министър Кондов заявил, че е изключително важно да се спазят всички ангажименти, включително промяната на Конституцията на РСМ.