Обединението "Продължаваме промяната" - "Демократична България" вече се поздравява с реална победа в София - във вота за общински съвет, и потенциална - на втори тур между Васил Терзиев и Ваня Григорова. 

В областните градове обаче формацията, дебютираща в този състав на местни избори, не успя да постигне толкова впечатляващи резултати. Едва в шест от големите градове ПП-ДБ отива на балотаж и само в един от тях техният кандидат води още от първи тур. 

Разград

Мирослав Грънчаров е този кандидат на обединението, който постигна успеха на Васил Терзиев - да бъде първи още на първи тур. Но не с такава разлика - той има 23,70% от гласовете, а опонентът му на балотажа - Добрин Добрев от БСП - 18,80%.

Това не е първият опит на Грънчаров да стане кмет на родния си град - той бе кандидат на СДС, "Да, България" и ДБГ през 2019 г. 

А двамата с Добрев доскоро бяха колеги в общината - като зам.-кметове на досегашния кмет на града (за 4 поредни мандата) Денчо Бояджиев (БСП).

Вотът за Грънчаров показва, че на разградчани може би им е писнало от управлението на левицата. Но дали гласоподавателите на ДПС и ГЕРБ, чиито кандидати бяха трети и четвърти на първи тур, споделят това мнение - предстои да видим.

Варна

В морската столица ще е една от най-големите и важни битки на ПП-ДБ във втория тур. Иван Портних се бори за четвърти мандат, и макар да води с над 5% на първи тур, за пръв път получава такъв шамар от варненци. На последния вот под 1% не му достигна да спечели още на първи тур, а на втори отвя кандидата на "Възраждане".

Благомир Коцев, кандидатът на ПП-ДБ, е втори с 21,55%, но това е страхотен успех за човек, влязъл в политиката само преди година - когато ПП го назначи за областен управител на родния му град. През това време Коцев многократно влиза в сблъсъци с досегашната власт във Варна.

Как ще се разпределят гласовете на следващите големи играчи от първи тур - Коста Стоянов от "Възраждане", който получи 18,71%, и Христо Димитров от местната коалиция "Алтернативата на гражданите", който взе 10,32% от гласовете - ще видим в неделя. Варна все пак остава за момента втората възможна голяма победа на ПП-ДБ в местния вот.

Благоевград

Методи Байкушев, кандидатът на ПП-ДБ, е ново лице. Затова 7498 гласа или 21,75%, които получи на първи тур, са добро постижение. Но ще може ли да се пребори с политическия хамелеон Илко Стоянов (номинално независим, реално кандидат на ГЕРБ), който взе 27,7% или 9333 гласа на първи тур?

Стоянов е познато лице в Благоевград, но и със сериозен багаж - през годините е бил партиец в СДС, "Глас народен", кандидат на ИТН, зам.-министър на ГЕРБ. 

Ключови вероятно ще са избирателите, подкрепили на първи тур Александър Камбитов от Републиканци за България и Николай Шушков от БСП. Вълна от гласове против ГЕРБ, а не толкова за ПП-ДБ, могат все пак да дадат победата на втори тур на Байкушев.

Пловдив

В Града на тепетата ГЕРБ изненада преди първия тур - партията на Борисов премахна своя местен лидер и бивш кмет Иван Тотев. И не номинира своя Здравко Димитров за нов мандат. Вместо това издигна досегашния кмет на район "Тракия" Костадин Димитров и представи листа за общинския съвет със солидна доза нови лица.

Тази вътрешнопартийна чистка засега изглежда, че върши работа и Димитров спечели 33,08% от вота на първи тур - само с 3% по-малко от Здравко Димитров през 2019 г. 

Ивайло Старибратов, кандидатът на ПП-ДБ, не впечатли особено в кампанията - макар да е познат в образователните среди и да спечели депутатско място на последните избори. Той стига до балотаж с 16,94% от вота.

Дистанцията между Димитров и Старибратов е голяма - но същото важи и за ненавистта на много пловдивчани към дългогодишното управление на ГЕРБ. Следващите след отиващите на балотаж двама кандидати на първи тур - Славчо Атанасов и Ангел Георгиев - са подкрепени от различни националистически партии и е по-вероятно да подкрепят статуквото - т.е. ГЕРБ.

Велико Търново

Йордан Терзийски (депутат от ПП-ДБ в момента) получи 20,97% от вота във Велико Търново и отива на балотаж срещу сегашния кмет Даниел Панов от ГЕРБ. Панов обаче води с над два пъти повече гласове - 42,47% от гласувалите на първи тур подкрепиха него.

Терзийски е сред популярните лица на ПП и проведе активна кампания - но едва ли има големи шансове на втори тур срещу Панов, който е кмет на старата столица от 2011 г. насам. И досега - винаги е победител на първи тур с над 60% от вота. Сегашните 42% също са шамар за ГЕРБ в града заради очакванията, че досегашният кмет ще вземе нов мандат още на 29 октомври. Но останалите гласове в голяма степен отидоха вчера при кандидати на "Възраждане" и БСП - и едва ли ще се прехвърлят с готовност към човека на ПП-ДБ.

Пазарджик

В Пазарджик битката на балотажа изглежда обречена. Тодор Попов е единственият независим кмет на областен град с 4 мандата и победи срещу БСП и ГЕРБ от 2007 г. насам. Популярността му спада, както сочат резултатите от вчера - получи едва 39,31% от вота.

Но Попов за пръв път е подкрепен от ГЕРБ, откъдето се отказаха да изправят свой кандидат срещу него. 

Петър Куленски, кандидатът на ПП-ДБ, е с 16,17% от вота на първи тур - над два пъти по-малко от Попов. По всичко личи, че мачът вече е свирен и в Пазарджик.

Малките провали и големите разочарования

На много места в страната кандидатът на ПП-ДБ просто потъна, често без да достигне дори трето място.

Може би най-големият провал е Бургас - там, след вътрешни битки, обединението в крайна сметка остана без единна кандидатура за кмет. Константин Бачийски, спряган първоначално за поста, се яви с листата на личната си партия СЕК и макар и втори, със скромните под 10 на сто остана далеч от балотаж. Димитър Найденов, бивш общински съветник в Бургас от ДБ, се яви като независим, и взе третото място. Спрямо това е голяма изненада и постижение на местните структури, че листата на ПП-ДБ е втора в общинския съвет.

В Хасково обединението също нямаше свой кандидат - а листата е с едва 7,03% от гласовете и четвърто място.

Д-р Георги Стефанов бе кандидатът на ПП-ДБ за кмет на Ямбол. Лошата новина е, че получи едва 641 гласа, или 3,02% от гласовете. Добрата е, че влиза в общинския съвет, както и че ще има далеч повече време за работата си като хирург, с която е известен.

Кирин Кунгалов е сред неуспешните кандидат-депутати на ПП. Сега стана и неуспешен кандидат-кмет - като остана пети във Враца. Същата позиция имат Георги Недев в Перник, който получи едва 667 гласа и Димитър Чорбаджиев в Стара Загора.

Двама кандидат-кметове на ПП-ДБ дори не успяха да влязат в челната петица - Наталия Цанева завърши шеста в Плевен, Маринчо Христов - на същата позиция в Сливен.

Радослав Милев остана четвърти - но в Кърджали, където друго не се и очаква. Все пак като кандидат за депутат той спечели над 200 гласа повече от листата на ПП-ДБ в града на ДПС.