Тайсън Фюри постигна спорна победа с 2:1 съдийска гласа в мача от тежка категория на професионалния бокс срещу UFC боеца Франсис Нгану на гала в Саудитска Арабия.

Циганския крал остана непобеден след 94:95, 96:93, 95:94 и запази шампионския пояс на Световния боксов съвете (WBC).

Представянето му срещу французина с камерунски корени обаче дълго ще се коментира, както и реферското решение. 

Нгану, който е с много малък опит в елитния бокс, прати Фюри в нокдаун в третия рунд с ляво кроше. Шампионът бързо стана, но беше поразклатен. Преди, а и след това той не убеди, че е считан за най-добрият в света. Може и да е подценил 10-рундовия сблъсък.

Първите два рунда бяха предпазливи, с лек превес на британеца, който някак успя да вкара по-чисти удари в главата на своя опонент. В третия обаче Нгану показа, че не излязъл на ринга само за шоуто и парите.

Още в четвъртия Фюри побърза да си върне контрола и да навакса. Също и в петия, в който претендентът започна да показва признаци на умора - нещо, което се очакваше.

Тайсън Фюри обаче не се възползва от това, като явно пролича, че не е добре подготвен. Той опитваше да налага стила си с много движение и разнообразни удари, търсейки поне да върне нокдауна, а защо не и да постигне нокаут, но много рядко му се получаваше. Преобладаваха клинчове.

В последните рундове опонентите заложиха на сигурно, без да предприемат рискове. Тактика, която бе по-оправдана за Нгану, но явно това не бе нощта на Тайсън Фюри, за когото светна сигнална лампа.

След мача на ринга се качи Олександър Усик, който притежава останалите титли в тежка категория. Двамата се погледаха лошо и заканително и отново обещаха да се бият в мач, който обединява всички пояси. Все още обаче няма нищо официално и едва ли заявената дата в края на декември ще се случи.

Мачът на живо проследиха също кралското семейство на Саудитска Арабия, Кристиано Роналдо, други играещи в страната футболисти, Майк Тайсън, рапърът Еминем и др.