Италианският национал и звезда на "Нюкасъл" Сандро Тонали е със спрени права за 10 месеца заради залагане на мачове в родината си, съобщават световните агенции, цитирайки футболната федерация на Апенините, която е наложила санкцията. Нейният размер се чакаше, след като бе призната вина.

Халфът пропуска целия сезон, не може да играе за "свраките", както и за Италия, ще пропусне и Евро 2024, на което скуадрата още не се е класирала. Той ще се завърне на терените през септември 2024 г. 

Тонали, който се присъедини към "Нюкасъл" от "Милан" тази година за рекордните за италиански футболист и за новия му клуб 70 млн. евро, трябва да се подложи на лечение на зависимост към хазарта. И да присъства на поредица от разговори за проблемите си през още осем месеца като част от споразумение с адвокатите му за по-малко наказание. Те признаха, че той е пристрастен към залагания.

Снощи Тонали влезе като смяна при загубата на "Нюкасъл" от "Борусия" в Шампионската лига, като това бе последният му мач преди санкцията да влезе в сила.

Властите на Ботуша разследват използването на незаконни платформи за залагания от футболисти в Италия. Полузащитникът на "Ювентус" Николо Фаджоли прие седеммесечно наказание като част от споразумение с Италианската футболна федерация, след като призна, че има проблеми с хазарта.

Санкция може да сполети и Николо Дзаниоло, който играе под наем в "Астън Вила", и е част от същото разследване. По-рано този месец той и Тонали напуснаха лагера на националния отбор на Италия, когато стана ясно, че имат повдигнати обвинения.

Говори се, че на мушката на правосъдието са и други футболни звезди.