Ако  извънредната енергийна такса върху преноса и транзита на руски природен през българска територия, бъде въведена за Република Северна Македония, страната ще иска обезщетение от България и допълнителна подкрепа от Европейския съюз.

Това обяви министърът на икономиката на Северна Македония Крешник Бектеши, цитиран от БТА.

България въведе от 13 октомври извънредна енергийна такса върху преноса и транзита на руски природен газ през нейна територия  в размер на 20 лв./мВтч. Това е около 20% от цената на европейския газ, търгуван в регионалния център Амстердам.

Целта е за „Газпром“ да е по-неизгодно да доставя газ през България, твърдят властите у нас, като очакват приход от около 3 милииарда лева годишно.

“Новата такса е напълно в съответствие с целите на ЕС за намаляване на зависимостта от руските изкопаеми горива. Тъй като повечето договори на „Газпром“ се определят на мястото на доставка в дадена страна, таксата най-вероятно няма да окаже влияние върху цените на газа надолу по веригата. Това само ще намали печалбите на „Газпром“, коментира миналата седмица българският финансов министър Асен Василев за „Файненшъл таймс“.

Той съобщи, че българското правителство е уведомило Европейската комисия за промените, която впоследствие потвърди и заяви, че одобрява мярката.

Газопроводът през България към Сърбия е единственият начин, по който Северна Македония се снабдява с газ. 

"Ако въведат такса за природния газ, идващ от "Газпром", което е легитимно от тяхна страна, тогава трябва да бъдат освободени количествата, които "Газпром" дава на Северна Македония. Това е нашето искане. Ние не искаме да се месим във фискалната политика на България, но в частта за либерализацията на пазарите имаме пълното право да искаме ЕС да го изисква от техните страни членки. Вече сме сигнализирали Европейската енергийната общност и Европейската комисия", каза Бектеши в отговор на журналистически въпрос по време на бизнес форум, организиран от Делегацията на германската икономика в  страната.

Бектеши посочи, че от страна на България има искане за изграждане на нов газопровод между двете държави, а до края на годината ще започне изграждането на нов газопровод с Гърция, който е подкрепен от Европейската банка за възстановяване и развитие и стратегическите партньори на страната.

"Няма да допуснем изнудване нито от България, нито от когото и да било. Ние ще продължим да диверсифицираме източниците си за доставка на газ. Вече сме започнали и с това няма компромис... По отношение на освобождаването на мощности това е задължение на Европейския съюз, защото говорим за принципите на пълна либерализация на пазарите”, каза Бектеши, който уточни, че Северна Македония настоява да бъдат освободени капацитети, за да може страната да се снабдява с газ и от други източници „включително от Азербайджан, а защо не и през терминалите от Гърция”. 

Изграждане на нов газов интерконектор Петрич-Струмица беше сред темите, обсъдени по време на работната група за инфраструктура, транспорт и енергетика през март миналата година с участието на тогавашния министър за енергетиката на България Александър Николов и министърът на икономиката на Република Северна Македония Крешник Бектеши. 

Той уточни, че количествата газ, които са пуснати през предходната година, не са достатъчни за нуждите на Северна Македония и това със сигурност ще се отрази на цената на природния газ, най-вече за нуждите на икономиката в страната.