• Снимката, на която се виждат овъглените останки на бебе в Израел, е оригинална и не е манипулирана;
  • Същият кадър, на който се вижда куче, вместо тялото на дете, е изфабрикуван с изкуствен интелект.

Това показва проверка на Factcheck.bg.

На 12 октомври в профила на израелския премиер Бенямин Нетаняху в социалната мрежа X са публикувани три снимки. На два от фотосите се виждат овъглени тела на деца, а на третата – окървавено бебе. За виновни са посочени „чудовищата от Хамас“.

„Ето някои от снимките, които премиерът Бенямин Нетаняху показа на държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен“, пише още в статуса.

Същия ден американският колумнист и политически коментатор Бен Шапиро публикува в Х една от снимките с овъглени тела, пуснати в профила на Нетаняху. Няколко часа по-късно друг потребител на платформата публикува изфабрикувана версия на снимката. На нея е премахнато тялото на дете и е добавено куче с помощта на изкуствен интелект. Дори авторът на колажа е написал в публикацията към снимката пише:

„Отне ми 5 секунди, за да направя това. Вече не е трудно да се направи убедителна фалшива снимка“.

На 24 октомври публикацията в X е изтрита и е достъпна с онлайн архиватора WayBackMachine.

В рамките на минути фалшифицираното изображение се разпространява в  социалните мрежи, този път с твърдението, че това е оригиналната снимка, а кадърът с овъглените останки на бебе е генериран от изкуствен интелект. 

Потребители на мрежите правят проверки на изображението с онлайн програма за проверка на достоверността му. Тя се казва aiornot и е неточна – обявява изображения, генерирани от изкуствен интелект, за автентични. Такъв неточен резултат дава и със снимката с овъгленото дете, публикувана от Нетаняху.

Всъщност вярното е, че снимката с кучето е генерирана от изкуствен интелект. Това показва анализ на изображението вече с точен онлайн инструмент – FotoForensics.

Проверката е направена от италианската платформа за проверка на фактите Open.online. Че снимката с кучето е изфабрикувана може да се види и с просто око, защото липсват детайли в лапата на кучето. Това е добре познат недостатък на изкуствения интелект – не успява да пресъздаде автентично ръце на човек, лапи на животни и други детайли от тела.

Междувременно невярното твърдение, че снимката на изгореното дете е изфабрикувана, се разпространява широко на различни езици и в още социални мрежи. Изфабрикуваната снимка се разпространява и от български профили.

Под публикацията хора споделят антисемитски коментари и теории на конспирациите. 

Потребители направиха аналогия и с кадрите от масовите убийства в украинския град Буча през 2022 г., за които невярно се твърдеше, че са инсценирани.

Русия продължава да твърди, че снимките на жертвите в Буча са инсценирани, въпреки множеството доказателства за извършените престъпления.

Независими една от друга проверки на „Ню Йорк таймс“, Би Би Си и Агенция Франс прес (АФП) изобличиха неверните твърдения, че телата на убитите по улиците хора се движат. Проверка на Factcheck.bg опроверга невярното твърдение, че видеоклип показва човек, пушещ цигара в чувал за трупове в Буча – всъщност ставаше дума за кадри от заснемането на руски музикален клип от 2021 г.

Проверено:

Снимката с овъглено дете, публикувана от израелския премиер, е автентична. Кадърът, в който на мястото на детето се вижда куче, е изфабрикуван от изкуствен интелект.

***

Авторът Дафина Кандова завършва социални науки в университета Луи Люмиер в Лион. Нейният разнообразен път включва интереси като задълбочени изследвания на европейската миграционна криза и миграционните политики на Европейския съюз, както и изучаване на влиянието на социалните мрежи върху консумацията на информация. Развива силен интерес към развитието на цифровата памет и нейното влияние върху онлайн следите, които оставяме. Нейният професионален път се характеризира с разнообразие - има опит както в писането на статии за дейността на неправителствения сектор в България, така и в управлението на проекти за изграждане на соларни електроцентрали в Кения. Владее английски и френски език.

По текста работи и Георги Марчев.