Васил Терзиев (ПП-ДБ, "Спаси София" и др.) води на първи тур, а на балотаж печели и в двата варианта - при опонент Антон Хекимян, кандидатът на ГЕРБ, както и на Ваня Григорова, БСП.

Това прогнозира Юлий Павлов от Центъра за анализи и маркетинг в сряда въз основа на данните от последното си проучване на електоралните нагласи за изборите в София.

Васил Терзиев получава 32,6% от гласовете, Антон Хекимян – 23,4%, Ваня Григорова – 19,5%, Деян Николов – 9,7%, Ивайло Вълчев – 6%, Вили Лилков – 4,5%.

Възложител и финансиране, както и реализация на изследването – Център за анализи и маркетинг. То е проведено в периода 19-23 октомври 2023 г. Обемът на извадката е 804 пълнолетни граждани на София, 1% от всички анкетирани съответства на 10 000 души. Методът на формиране на извадката е двустепенна гнездова извадка с вероятност пропорционална на размера на гнездата. Методът на регистрация на информацията е пряко стандартизирано интервю. Максимално допустим размер на стохастичната грешка при 50%-ни дялове, 95% гаранционна вероятност е ±3,5%.

Според анализа на Павлов на местните избори в столицата ще гласуват около 350-380 души най-вероятно, а на балотажа около 300 хил. Той се обоснова с два фактора - по традиция избирателната активност в големите градове е по-ниска в сравнение с населените места, където има повече близост и познаване на кандидатите, а и често общината е пряк работодател на голяма част от гражданите. Такъв пряк контакт в големите градове и особено в столицата липсва. Според него фактор ще се окаже и петдневната ученическа ваканция, която обхваща дните от събота до сряда включително и много хора ще предпочетат да пътуват.

На въпрос „Смятате ли да гласувате на местните избори на 29-ти октомври“ 43,5% от анкетирани жители на София в проучване на Центъра за анализи и маркетинг са посочили „Ще гласувам и съм решил за кого“, 14,7% - „Ще гласувам, но не съм решил за кого“, 18,6% - „Още не съм решил дали да гласувам“, а 23,2% - „По-скоро няма да гласувам" и без отговор.

ПП-ДБ без пълно мнозинство в общинския съвет- 23-24-ма съветници

Според изследването в изборните резултати води „Продължаваме промяната“-“Демократична България“ („Спаси София“) с 33,5%, ГЕРБ-СДС 24,2%, БСП – 12,4%, „Възраждане“ – 10,8%, ИТН – 5,9%.

ПП-ДБ и "Спаси София" ще са с най-висок резултат и най-голямо представителство в Столичния общински съвет, но далеч от абсолютното мнозинство. Павлов прогнозира, че групата ще стигне най-много до 23-24-ма съветници и ще има нужда да търси съюзници.

"Възраждане" получава по-малко, отколкото на парламентарните избори, БСП взема повече проценти, сочат данните към този момент.

"Ефектът се получава от успешната кампания на Ваня Григорова, тя изтегля листата. И има известно преливане на избиратели на "Възраждане" към БСП. Не е изключено все пак двете партии да си разменят местата", коментира Павлов.

ИТН малко вдига резултата от април, но това може да се дължи и на кандидата за кмет Ивайло Вълчев.

Местната коалиция КОД не е разпознаваема от избирателите на Вили Лилков, че е свързана с него, и събира по-малко проценти от него.

Забележителен скок при Ваня Григорова

При Васил Терзиев и Антон Хекимян се запазва разликата от около 9 пункта в полза на кандидата на ПП-ДБ. И при двамата има обратния на обичайния ефект - листите им събират повече проценти, отколкото мажоритарните кандидати за кмет.

С 19,5 на сто Ваня Григорова е с резултат много близък до този на Хекимян. В края на юли за нея готовност да гласуват са изразявали само 9 на сто от анкетираните, напомни Юлий Павлов.

"Забележителна възходяща тенденция, дали ще остане такава предстои да видим. В нейните проценти има хора решили да гласуват, но негласували в последните избори. Може да има и вълна в последните дни, когато вече социолозите не правим изследвания", каза още той.

Той добави, че между Ваня Григорова и Деян Николов има преливане на гласове, основно в посока кандидатката на соцпартията.

"В последната седмица е изключено да бъде стопена преднината на Терзиев. Между Хекимян и Ваня Григорова обаче остава възможността на обрат. Засега Хекимян е фаворит, но може да има вълна в последните дни", посочи анализаторът.

Терзиев печели всеки балотаж

При балотаж Терзиев-Хекимян кандидатът на ПП-ДБ печели с около 58-59 на сто.

При втори тур Терзиев- Григорова разликата ще е по-голяма в съотношение 63 на 37 на сто.

Ако Григорова стигне до втори тур, за нея могат да дойдат гласове от избирателите на "Възраждане", както е и възможно за Терзиев да гласуват предпочели ГЕРБ, но няма да има голяма преливане на гласове от отпаднали кандидати.

"Към този момент с голяма вероятност Терзиев ще бъде избран за кмет, макар, разбира се, нищо да не е сигурно.

Но ще е далеч ПП-ДБ от абсолютното мнозинство в СОС и предстои трудно управление. Такава ще бъде ситауцията и в почти всички областни центрове", заключи Павлов.